Szeged és környéke

2010.06.03. 23:18

A temetőkben is gondot okoz a víz

Szeged - Vízben állnak a sírok Szegeden az önkormányzati tulajdonú temetőkben. Júniusban biztosan nem vállalnak koporsós szertartást a Belvárosi, a gyálaréti, a tápai és – egy parcella kivételével – a dorozsmai temetőben.

Munkatársunktól

Naponta 20 centivel emelkedik a víz szintje a talajban, a csatorna megtelt, szivattyúzni nincs hova. Az üzemeltető Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója, Molnár Tamás elmondta: annak ellenére, hogy a ravatalozó a sírkert legmélyebb pontján van, és előtte az utakat is 10 centis víz borítja, a szertartások nem maradnak el. A kegyeleti épületet homokzsákokkal védik, a búcsúztatásra a hátsó kijáraton vezetik a gyászmenetet. A helyzet öt, illetve tíz éve volt hasonló a mostanihoz. Megoldásnak a koporsók bértárolását, a hamvasztást vagy a szarkofágos temetést javasolja a vezető.

A szegedi Belvárosi temetőben is áll a víz. Fotó: Frank Yvette

A szegedi Belvárosi temetőben is áll a víz.
Fotó: Frank Yvette

Alig van már használható része az Alsóvárosi temetőnek, a Rózsa utcai Dugonicsban egyáltalán nincs koporsós temetés. Az újszegedi sírkertben is szünetel ez a szolgáltatás, de ott a sírokat is nehéz megközelíteni.
Sándorfalván a földfelszíntől fél méterre áll a talajvíz a temető 80 százalékán, ott tilos temetni. Mórahalmon a parkolóig bejutnak a látogatók, de több utat lezártak a víz miatt. A koporsós hantolás szünetel; hamvasztásra vagy bértárolásra van mód. Kisteleken egyéni elbírálás alapján és próbafúrás után, de még vállalnak koporsós temetést.

Helyzetkép Vásárhelytől Makóig

A vásárhelyi református temetőkben egyelőre nem okoz gondot a víz, míg a katolikus sírkertben a koporsós temetkezést csak a szarkofágparkban – az első üteme készült el a közelmúltban – engedélyezik a magas vízállás miatt. A szentesi és a csongrádi önkormányzathoz nem érkezett hivatalos értesítés az ÁNTSZ-től a temetkezések tiltásáról, korlátozásáról. Makón is hasonló a helyzet: a katolikus temetőben úgynevezett mérőkutakkal ellenőrzik rendszeresen a talajvíz szintjét, ha az 2 méter fölé emelkedik, már nem lehet koporsósan temetkezni. Ilyen veszély egyelőre nem fenyeget. A református sírkertekben sincs gond, ráadásul az újvárosit egy természetes halmon hozták létre, így 3 méterrel magasabban fekszik, mint a szomszédos utca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!