Szeged és környéke

2015.02.03. 18:49

Abszurdnak tartják a rektorok az ˝egyetlen nagy˝ orvosegyetemet

Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged - Közös sajtóközleményt küldött szerkesztőségünkbe kedden a négy hazai orvosképző intézmény rektora. Ebben reagálnak a közelmúltban napvilágot látott, az orvosegyetemek átalakításával kapcsolatos sajtóértesülésekre.

Munkatársunktól

Korábban megírtuk, hogy [namelink name="Lázár János"], a Miniszterelnökséget vezető miniszter lakossági fórumon az orvosegyetemek önállóságának kívánatos voltáról beszélt, [namelink name="Zombor Gábor"] egészségügyi államtitkár pedig múlt pénteki vásárhelyi látogatásakor egyetlen nagy orvosegyetem létrehozásáról. Akkor megkérdeztük [namelink name="Szabó Gábort"], a Szegedi Tudományegyetem rektorát, mit tud a tervezett változtatásokról, és hogyan érintik ezek a szegedi orvostudományi kart.

Néhány napos várakozás után a négy orvosképző vezetőjének közös válasza érkezett meg: ˝A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem rektora hangsúlyozza, hogy a hazai orvosképző intézmények nemzetközi reputációja a négy orvosképző hely együttes eredménye. A rektorok elkötelezettek minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés minősége a jelenleginél is jobb szintet érhet el. Az érintett egyetemek vezetése figyelemmel kíséri a terület átalakításáról szóló híreket, ám intézményi véleményt csak a pontos részletek ismeretével tudnak kialakítani.˝ ... ˝a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemek, illetve orvoskarok hagyományos értékeitől, szakmai kultúrájától és stratégiai terveitől jelentősen eltér az orvosképző karok kimetszésének gondolata és legfőképpen azon abszurd megközelítés, hogy ezek a nagy múltú intézmények provinciális képzőhelyként tervezzék jövőjüket egy összeerőszakolt intézményi konstrukcióban˝ – írják az egyetemvezetők, majd sorolják azokat a kérdéseket, amelyeket az esetleges átalakítás felvet, de nincs rájuk válasz.

Végül kijelentik: ˝Természetesen, bármilyen javaslat szülessen is, az csak a következmények alapos végiggondolása és megfelelő hatástanulmányok alapján képzelhető el. Ezen elemzések elvégzéshez az intézmények bármely kérdésben szívesen állnak a Felsőoktatási Államtitkárság segítségére. Az intézmények vezetői veszélyesnek tartanák azt, ha a szakmai mérlegelés helyét a sajtópolémia venné át, így a fentiek szellemében az eddig megjelent híreket a kormányzattal várható egyeztetések előtt nem kívánjuk kommentálni˝ – zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!