Szeged és környéke

2014.12.29. 21:32

Addig fagyoskodnak, amíg nem fizetnek

Szeged - Nemcsak az előnyeit, hanem a költségeit is viselniük kell azoknak, akik egy társasházban magántulajdonosok. Ezt kell megérteniük a Tavasz utca 7. fagyoskodó lakóinak.

Dombai Tünde

– Le a kalappal a családom előtt. Ha ők nem segítenének, nem tudom, mi lenne velem – kezdte panaszáradatát dicsérettel a nagybeteg [namelink name="Tóth Jánosné"]. A Tavasz utca 7.-ben lakó nyugdíjas asszonyról többször megírtuk, hogy nála és 7 szomszédjánál gázszivárgás miatt májusban kikapcsolták a szolgáltatást. Hétfői lapszámunkban az egyik önkormányzati lakás bérlője köszönte meg a szolgáltató, az IKV, a kivitelező és lapunk közbenjárását, amiért visszakapcsolták a gázt. Csakhogy nem mindenkinél. A lakástulajdonosok még fagyoskodnak. A beteg asszony a szomszédjától kapott kölcsön villanykályhát. A kedvünkért befűtött vele, így volt nála 16 fok. Különben spórol, mert havi 10 ezerre ugrott a számlája a kisebb villanyradiátor miatt. A mosást, főzést, bevásárlást, gyógyszereket a gyerekei, testvére intézi.

Az asszony elmondta, azért nem tett semmit nyáron a gáz ügyében, mert úgy tudta, szanálják a több mint 130 éves házukat, és elköltözhet. A közös képviselőtől megtudta, 40 ezerért neki kell újraterveztetnie a 14 éve készült belső vezetékeket, 20 ezerért szerelik, 87 ezer lesz az IKV-nak az udvari felújítás, és a mérő-visszaszerelés is pénzbe kerül. Mindez 73 ezres nyugdíjból.

A bérlőknél már van gáz, de a lakástulajdonosok még fagyoskodnak. Van, aki a villanykályha mellett vészeli át a hideget. Fotó: Kuklis István

A bérlőknél már van gáz, de a lakástulajdonosok még fagyoskodnak. Van, aki a villanykályha mellett vészeli át a hideget. Fotó: Kuklis István
[namelink name="Kardos János"], a házat kezelő IKV Zrt. vezérigazgatója elmondta: a 8 lakás fele magántulajdon. A tervezésre a ház nevében bruttó 63 ezer 500-ért szerződtek, a kivitelezés bruttó 581 ezerbe kerül. Mivel a háznak nem volt rá elég pénze, célbefizetést kértek. A munka az önkormányzati lakásokban elkészült, de amíg a magántulajdonos-társak nem fizetik be a részüket, náluk nem kezdődhet meg a munka. Erről a közgyűlésen és a helyszínen tájékoztatták az érintetteket. A gázórák visszaszerelését a tulajdonosoknak a gázszolgáltatónál kell megrendelniük és kifizetniük. Két magántulajdonos nem teljesítette a célbefizetést, van közösköltség- hátralékuk is. Végrehajtási eljárás indult, letiltással érkezik pénz, de az nem a szükséges célbefizetés összege.

Jelenleg statikus bevonásával vizsgálják a társasház műszaki állapotát, de az IKV Zrt. arról nem tájékoztatta a tulajdonosokat, hogy a ház lebontásra kerülne, így cserelakás iránti eljárás sem indulhatott meg. A társasház nem biztosíthat részletfizetést a magántulajdonosoknak, mert a rendeltetésszerű üzemelés is nehézkes. A magántulajdonosokkal szemben jogi eljárás indul a szükséges célbefizetés behajtására. A feladatuk a lakáson belüli szakaszok terveztetése és kivitelezése, illetve mindezek finanszírozása.

A beteg asszony szerint neki nincs tartozása. Számolgat, talán két hónapon belül össze tudja kuporgatni a pénzt a gázszerelésre.

A Szivárványnak is fele meleg

Karácsony előtt egy nappal kapta vissza a gázt a Szivárvány utca 50. alatti 6 lakásos társasház fele. Két bérlő és egy tulajdonos – úgy tudjuk a lakóktól – teljesítette a feltételeket, így szenteste napján újra fűthetett és főzhetett. Köztük volt az a két család is, akiknek lapunk alapítványi akciójában olvasóink adományt küldtek. A ház másik két bérlője és egy tulajdonosa hátralékokat halmozott fel, illetve nem teljesítette az előírt célbefizetést, így ők még fagyoskodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!