Szeged és környéke

2009.11.26. 19:59

Az egyetlen női kapitány

Szeged - Messze esett a fájától Czigány György költő, rádiós zenei szerkesztő lánya; Czigány Ildikó ugyan zeneakadémiát végzett, és a tévében dolgozott, ám 25 évesen követte csodálata tárgyát.

Dombai Tünde

Nemcsak utasként kéredzkedett be a pilótafülkébe, hanem addig hajtotta a szabadság- és tudásvágy, hogy vitorlázni, majd kisgépen is tanult. Kedvence a szegedi repülőtér, amelyet ezekben a kategóriákban a legjobb vidéki reptérnek tart.

9 évébe telt, de bebizonyította: megállja a helyét utasszállítón. Őt nevezték ki a Malév első női pilótájának, és már többen követték. Előbb Fokker 70-esen Európában, majd Boeing 767-essel kontinensek között szárnyalt. 5 éve ő lett az első és egyetlen női kapitány. Elárulta, a „mazsoláknak" járó megjegyzéseket ő is megkapta, de nőként elfogadták. Egyik oktatója viccesen a fejéhez vágta, amikor megtudta, hogy még csak 500 órát repült: a felét nyugodtan letagadhatja.

Czigány Ildikó: Én és a gépem, amivel repülök, a Boeing 767-es. Fotó: DM/DV

Czigány Ildikó: Én és a gépem, amivel repülök, a Boeing 767-es.
Fotó: DM/DV

Vezetés közben Czigány Ildikó nem ér rá, szabadidejében viszont elvégezte a soproni erdészeti egyetemet, és karatézni kezdett. Egy éve szünetelnek a Malév tengerentúli útjai, azóta több a dolga a földön. Elvált, 48 évesen fizetés nélküli szabadságát tölti. Egy Nógrád megyei faluban, Alsópetényben él, háza körül sok a kedvenc: kutyák, macskák, libák, tyúkok, kecskék. Könyvet ír, barátokat látogat. Barna öves karatés, jógaoktatói és gyógynövényes tudományát most életmódtábor szervezésével ötvözi. Szegedre ma ismét repülős barátaihoz jön; segít bemutatni a vitorlázórepülő Veszelka Attila könyvét 17 órakor a Somogyi-könyvtárban.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!