Szeged és környéke

2019.03.24. 07:45

Az ország egyik vezető központjává tette a szegedi neurológiát 26 év alatt - Állami elismerést kapott Vécsei László

Szeged - Újonnan indult osztályból 100 ágyas, önálló klinikává tette a szegedi neurológiát Vécsei László intézetvezető professzor, aki múlt héten a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át a Parlamentben. A 65 éves szakember nyáron leköszön a klinikaigazgatásról, öt évig azonban még biztosan szeretne dolgozni a különböző kutatóprogramokban.

Timár Kriszta

A Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából Vécsei László Széchenyi-díjas akadémikus, az SZTE Neurológiai Klinika intézetvezető professzora kimagasló színvonalú orvosi kutatói, oktatói és oktatásszervezői munkája, valamint jelentős egyetemi közéleti tevékenysége elismeréseként. Mint fogalmazott, bár az elismerést ő kapta, az a klinika minden dolgozójának szól, hiszen együtt tették azt 26 év alatt az ország egyik vezető neurológiai központjává.


– Bár Szegeden végeztem el az egyetemet, ezt követően Pécsre, majd Svédországba, Lundba, illetve az Egyesült Államokba, Bostonba, a Harvard Egyetemre kerültem. Amikor 1993-ban, 38 évesen meghívtak a neurológiai részleg létrehozásakor vezetőnek, akkor tértem vissza a városba – mesélte.


Az újonnan alapított részlegből az eltelt több mint két és fél évtizedben 100 ágyas, önálló klinika lett, ahol szinte minden neurológiai betegségnek van már profilja. A szklerózis multiplexes betegekből ráadásul Szegeden kezelik a legtöbbet országos szinten is.

Vécsei László nyáron átadja az intézetvezetést, a kutatóprogramokban azonban még legalább 5 évig szeretne dolgozni. Fotó: Török János

Vécsei László nyáron átadja az intézetvezetést, a kutatóprogramokban azonban még legalább 5 évig szeretne dolgozni. Fotó: Török János

– Kezdetben a szakambulanciák megszervezése, a kutatások beindítása, az oktatás átszervezése volt a feladat, az utóbbi néhány évben pedig a neurorehabilitációs osztály és a stroke osztály beindítása adott sok munkát. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a tudományos tevékenységre: eddig közel 50 PhD-védés történt a klinika programjaiban, és 5 akadémiai nagydoktori címet szereztek meg a klinika munkatársai – sorolta Vécsei László, aki azt vallja, tudományterületük lendületes fejlődését csak úgy lehet követni, ha az abban dolgozó szakemberek komoly tudományos háttérrel rendelkeznek.


Az intézetvezető professzor – mivel hamarosan betölti a 65. életévét – július 1-jével átadja vezetői székét. – Ez nem jelent problémát számomra, hiszen a Nemzeti Agykutatási Program egyetemi koordinátoraként, illetve a most futó több egyetemi tudományos program koordinátoraként van mit csinálnom a következő 5 évben. Örülök, hogy a klinikát úgy adhatom át, hogy elmondhatjuk: nálunk nincs orvoshiány, hiszen az aktív diákköri és PhD-munkának köszönhetően most is 32 neurológus, 22 rezidens és több mint 20 kutató dolgozik nálunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!