Szeged és környéke

2019.08.23. 19:26

Balázs-Piri Soma már javában készül fellépésére a Plácido Domingo-koncerten

A Virtuózok felfedezettje, Balázs-Piri Soma is fellép a nagyszabású Plácido Domingo-koncerten augusztus 28-án Szegeden. A Szegeden élő ifjú zongorista már javában készül a koncertre. Az iskolakezdés kapcsán Soma elárulta, egyelőre itthon folytatja tanulmányait, de nem kizárt, hogy zenei tudását másutt fogja gyarapítani.

Kozma Rita

– Mikor kezdtél el zongorázni, és mi­­ért éppen ezt a hangszert választot­tad?


– Az óvónő figyelt fel rá, hogy jó ritmusérzékem van, és javasolta, hogy kezdjek el valamilyen hangszeren játsza­­ni. Otthon volt egy kis játék szintetizátor, így erre esett a vá­­lasztásom. Furcsa, mert a csa­­ládban előtte nem zenélt sen­ki. A Virtuózokban minden továbbjutásnál örültem, és azt mondtam, ennyi is elég.


– Hogyan lehet összeegyeztetni a zenélést a tanulással?


– A hiányzások miatt ma­­­­­gán­­­­­­tanuló lettem, így na­gyobb a szabadságom, amikor fellépés­­re megyek, kimaradhatok az órákról. De egyébként szeretek barátkozni a többiekkel, most ősszel is meg akarok ismerkedni az új osztálytársaimmal.


– Hova fogsz járni középiskolába?


– A szegedi piarista gimnáziumot választottam. Szeretek Magyarországon élni, vannak itt barátaim. A zenélést jó lenne majd valahol másutt tanulni, de nem döntöttem még el. A nyáron voltam egy zenei kurzuson Ausztriában, gondolkodom rajta, hogy talán ott lenne érdemes folytatni a tanulmányaimat.


– Hogyan készülsz egy fellépésre?


– Mindennap általában há­­rom-négy órát gyakorolok. A zenetanárnőm, Sóti Szobo­nya Emőke mindig elküld más szak­­emberekhez is, hogy hallgassanak meg. Van, hogy persze éppen egymásnak ellent­mon­­dó kritikát kapok, de a zene részben ízlés kérdése is.


– Úgy tudom, még mindig ugyanaz a zenetanárnőd, annak ellenére, hogy a határ túloldalán él.


– A tanárnőm évközben Szegeden és Szabadkán tanít, nyáron vagy fellépések előtt pedig van, hogy naponta megyek át hozzá. Egyébként is gyakran járunk át Szerbiába, mert Horgoson élnek a nagyszüleim.


– Plácido Domingóval már találkoztál New Yorkban, milyen benyomást tett rád, és várod-e a koncertet?


– New York nagy élmény volt számomra. Furcsa volt egy asztalnál ülni vele, és beszélgetni. Az angol egyikünknek sem az anyanyelve, de úgy ér­­zem, jól megértettük egymást. Nagyon kedves embernek tűnt és segítőkésznek. A koncert miatt pedig izgulok, mint mindig.


– Mik a további terveid?


– Szeptemberben két koncertem lesz, novemberben Boros Mi­­sivel lépünk fel Dohában, decemberben pedig a szegedi nagyszínházban és Budapesten a Művészetek palotájában lépek fel.

 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!