Szeged és környéke

2008.10.20. 23:07

Béres Alexandrával sportról, egészséges életmódról

Szeged - Pazar sportteljesítmény, csodálatos alak, mindenkit elbűvölő mosoly. Alexandra éppen annyira elbűvölő, mint korábban volt – állapíthatták meg mindazok, akik néhány napja, szegedi látogatása során részt vehettek egy bemutató edzésén. Interjú.

Bátyi Zoltán

– Az igaz, hogy már nem versenyzem, de a rendszeres mozgás most is része a mindennapjaimnak. Csak most leginkább nem egyedül edzem, hanem tanítványaimnak vezetek órákat. Mindent összevetve naponta másfél órát edzem a testem. Többre nem is marad időm, hiszen több fontos program határozza meg hétköznapjaimat, melyek kivétel nélkül az egészséges életmódhoz köthetők. Öt edzőterem munkáját szakmai igazgatóként vezetem. Edzésprogramokkal, életviteli tanácsokkal segítem az ott edzők fejlődését. Ezenkívül a másik projektemet, a súlykontrollt éppen most népszerűsítem egy országjáró roadshow keretében, ezért érkeztem Szegedre is. Ez egy egyedi és átfogó életmódprogram, táplálkozásról, pszichológiáról és természetesen mozgásról szól. Azt szeretném elérni, hogy az emberek elfogadják: a mozgás, a test és a lélek karbantartása, akárcsak a helyes étkezés legyen természetes része mindennapjainak. Ezenkívül pedig a médiában népszerűsítem az egészséges életmódot, DVD-ket, könyveket is szerkesztek annak érdekében, hogy minél többen találják meg örömüket a sportban.

– De vajon mennyire fogékony a magyar az effajta jó tanácsokra?
– Nem tartom hittérítőnek magam. Az a véleményem, senkit nem szabad kényszeríteni a sportra, ha az illető belső indíttatásból nem érzi ennek szükségét. Természetesen lehet befolyásolni az embereket, s hazánkban erre szükség is lenne. Sajnos még mindig kevéssé érzik át, hogy a sport és a korszerű táplálkozás nemcsak azért fontos, hogy szebbek legyünk, hanem azért is, mert így tartalmasabb, hosszabb életet élhetünk. Azt igyekszem hangsúlyozni, hogy a test edzése nem korhoz kötött, hatvan év felett is bátran tornázhat mindenki, csupán tisztában kell lennie saját korlátaival.

Fitneszkarrier

Béres Alexandra (32 éves) azóta is páratlan fitneszkarrierje a kilencvenes évek közepén ért a csúcsra, amikor megnyerte a Ms Fitness Hungary '94-et. Két évvel később sportágában már Európa- és világbajnok lett, s miközben több magyar bajnoki címet szerzett, 1999-ben ismét ott ült Európa fitnesztrónján. Nem csupán a sport gyakorlati, hanem elméleti részéből is kiválóan vizsgázott. Elvégezte a Testnevelési Egyetem tanári szakát, s mesteredzői diplomát kapott a Reebok Universityn.

– Mesélne a mostanság tért hódító új edzésformákról?
– Ilyenek például az egyensúlyérzéket fejlesztő gyakorlatok, amelyek a test minden, legkisebb izmát is megmozgatják. Egyre népszerűbb a vibrotréning, amikor egy gép rázza a testet, s ezzel kap a test pluszsegítséget ahhoz, hogy valóban a lehető legtöbb izom munkába álljon. Ami pedig a kifejezetten férfiaknak kitalált új edzésmódszer: neve „hot iron", és csoportosan végzett súlyzós foglalkozást rejt magában.

– Mit kezdjen magával az, aki úgy érzi: mindezek számára túl időigényesek, sőt mi több, bonyolultak, hiszen soha nem sportolt?
– Semmi gond, sokévi elkényelmesedés után a sportosabb életet kezdjük sétával. Ilyenkor próbáljunk meg erőltetett menetben haladni fél órát, s ha ezt már kevésnek találjuk, lassabb, majd gyorsabb kocogás következhet. Majd jöhet az otthoni, dévédés program alapján végzett alakformáló tréning, ha semmiképpen nem akar valaki edzőterembe menni. Ám ha ott kezdi el új, sportosabb életét, akkor tartsa szem előtt a fokozatosság elvét, s biztosra veheti: egy idő után nem teherként, hanem élményként éli meg a sportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!