Szeged és környéke

2010.05.17. 22:02

Csak minden második nő dolgozik

Szeged - Csak minden második munkavállaló korban lévő nő dolgozik hazánkban – az arány a legrosszabbak közt van az Európai Unióban.

Kiss Gábor Gergő

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának legutóbbi felmérése szerint a 27 tagország közül a nők foglalkoztatottsága Magyarországon a negyedik legrosszabb – az arány 2003 óta folyamatosan csökken. Tavaly az összes munkavállaló korú nő 49,9 százaléka dolgozott hazánkban, ami a legalacsonyabb a régióban. Ausztriában a munkavállaló nők 66,4, Szlovéniában 63,8 Szlovákiában 52,8, Romániában 52 százaléka dolgozik.
Magyarország a nők foglalkoztatottságában csak Görögországot, Olaszországot és Máltát előzi meg.

A nők szerint a nők, a férfiak szerint a férfiak tudnak jobban vezetni – a Tisza Volánnál női buszsofőrt mégsem lehet sűrűn látni. – Ez kemény meló, ráadásul az elmúlt évek sofőrök elleni támadásai sem tették vonzóbbá a nőknek a buszvezetést. Az autóbusszal szemben közrejátszhat az a beidegződés is, hogy a régebbi típusokat nem a legkönnyebb irányítani. A troli és a villamos kötött pályán jár, a kezelésük is könnyebb. Ezért lehet több női sofőrt látni az SZKT járatain. Az irodáinkban és az ügyfélszolgálatokon azonban nők dolgoznak – mondta Mező István, a Tisza Volán közszolgáltatási igazgatója.

Ha csak az arányokat vesszük figyelembe, az SZKT-nál érdekes módon több nőt foglalkoztatnak járművezetőként, mint a cég egészében. Török Mónika marketing- és PR-osztályvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy járművezetőik negyede nő, míg a női foglalkoztatás céges szinten ennél 1 százalékkal alacsonyabb.

Csak minden második nő dolgozik. DM/DV GRAFIKA

Csak minden második nő dolgozik.
DM/DV GRAFIKA

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékében jelenleg 19 százalék a nők aránya; másfél éve a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolába felvetteknek már 26,5 százaléka volt lány. A górcső alá vett szakmákban a legkiélezettebb versenyt az ügyvédek vívták egymással: a Szegedi Ügyvédi Kamara tagjai – ide tartozik az összes Csongrád megyei ügyvéd – közül 51,2 százalék férfi, 48,8 százalék nő.

– Vezetőnek jobban szeretek férfit alkalmazni, vagy olyan nőt, aki már szült. Nagy hátrány a női nemnél, hogy valaki építi a karrierjét, majd a szülés miatt 3–6 évre kiesik a munkából; a vállalat élete emiatt nem állhat meg – mondta Magyar József. A szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója azért hangsúlyozta, hogy nála munkában nincs differencia – a baromfi-feldolgozó vállalat vezetőinek és alkalmazottainak fele nő.

Dánia, Hollandia és Svédország az élen

A nők foglalkoztatottsága tavaly Dániában volt a legmagasabb az Unió tagállamai közül – az összes munkavállaló (15–64 év) 73,1 százaléka dolgozott. Második helyre Hollandia 71,5 százalékkal került, a bronzérmes 70,2 százalékkal Svédország lett. Magyarország a maga 49,9 százalékával a 24. helyre szorult. Az utolsó hely Máltáé lett, ahol a nők foglalkoztatottsága mindössze 37,7 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!