Szeged és környéke

2019.06.20. 20:19

Csontváry a nagy árvíz mentési munkáiban is részt vett - róla emlékeztek a Dóm téren

Halálának 100. évfordulója alkalmából országszerte megemlékeznek a magányos festőről, Csontváry Kosztka Tivadarról. Szegeden nem csak általánosságban, hanem a városhoz való személyes kötődése miatt emlékeztek meg a magányos festőről.

Hajó Edina

Csontváry Kosztka Tivadar halálának 100. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést csütörtökön a Dóm téri Pantheonban. 100 évvel ezelőtt, 1919. június 20.-án hunyt el Csontváry Kosztka Tivadar a magyar és az egyetemes festészet kiváló képviselője.


Személyét és művészetének nagyságát csak évtizedekkel halála után ismerte fel a szakma és a nagyközönség. A magányos festő – aki műveinek többségét a Közel-Keleten alkotta – Szegedhez való kötődéséről Zombori István tartott rövid előadást.

 

A Dóm téren koszorúzták meg Csontváry Kosztka Tivadar szobrát, halálának 100. évfordulóján. Fotó: Török János - GALÉRIA


– Méltó és szükséges, hogy halálának 100. évfordulója alkalmából országszerte megemlékezzenek róla, ám nekünk, szegedieknek különleges okunk van arra, hogy Csontváryra nem csak általánosságban, hanem Szegedhez való különleges személyes kötődése miatt emlékezzünk – mondta a történész.


A kiváló tudós, Bálint Sándor kutatásaiból tudjuk, hogy Csontváry ősei az 1700-as években a szegedi királyi sóhivatal tisztviselői voltak. Csontváry 1879-ben a pesti egyetem gyógyszerészetet tanult, amikor a korabeli napok óta arról írtak, hogy Szeged végveszélyben van a tiszai árvíz miatt, diáktársaival alakult önkéntes csapattal Szegedre utazott, hogy részt vegyen a védekezésben. Alighogy megérkeztek a Tisza elöntötte Szegedet és Csontváry a mentés egyik szervezője lett.


A hatalmas város pusztulását és az emberek százainak szenvedését Csontváry mély megdöbbenéssel látta. Társaival együtt hősiesen folytatta a mentést, a hideg tavaszi időben meghűlt. Egészsége komoly károsodást szenvedett, és a természet pusztítása és az emberek szenvedésének látványa szorongást és depressziót váltott ki belőle. Orvosi vélemények szerint mindez hozzájárult életének megváltozásához.


– Pszichológusok véleménye szerint a későbbi rohanó ár, vízesés, tengerábrázolásai talán az árvíz élményével állnak összefüggésbe. Mindenesetre mi szegediek Csontváry személyes példájának, az árvízi mentésben való részvételének ismeretében különösképpen nagy tisztelettel adózunk neki – fogalmazott Zombori István.


A beszédet követően Tirts Tamás, a megemlékezés kezdeményezője valamint a Szegedi Tudományegyetem, továbbá a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Gál Ferenc Főiskola képviselői helyezték el a kegyelet virágait az expresszionista festőművész mellszobránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!