Szeged és környéke

2015.01.26. 20:01

Csülkök némi csavarral

Szeged - Idén sem maradnak csülök nélkül e fogás szerelmesei. A szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz csapata az immár hagyománnyá vált csülöknapokra várja a vendégeket. Az alkalomra több különlegesség is helyet kapott az étlapon.

Arany T. János

Ezek egyike a tanyasi bableves tálban, benne főtt-füstölt csülökkel. [namelink name="Mathias Péter"], az étterem konyhafőnöke kiemelte a sorból a barna sörrel párolt csülökkockákat brassói módra, amit ropogós újburgonyával tálalnak.

A legimpozánsabb tétel vita nélkül a fűszeres pácban érlelt, csavart csülök pirítva. A konyhafőnök elárulta, náluk semmi sem a megszokott, mindenben van egy csavar. A csavart csülökben például egyrészt azért, hogy a bőr alatti zsír is kifolyjon, ebben süljön az étel, másrészt azért, hogy jobban átjárják a fűszerek. A csülöknek további titkai is vannak, de erről sem Mathias, sem pedig a vendéglő tulajdonosa, [namelink name="Kovács Zsolt"] nem árult el többet.

Az étel a mennybe megy. Mathias séf és a barna sörrel párolt csülök brassói módra. Fotó: Karnok Csaba

Az étel a mennybe megy. Mathias séf és a barna sörrel párolt csülök brassói módra. Fotó: Karnok Csaba
A nehéz ételeknek könnyű pálinkákkal tanácsos megágyazni, a fogyasztottakat habos sörökkel célszerű lefojtani.

Desszertként császármorzsát ajánlott a séf és a tulajdonos, bécsiesen ribizlimártással. Az édesség könnyed. A felvert fehérjét csak lazán összekeverik a sárgájával, majd fából készült spatulával forgatják, miközben folyamatosan cukorral karamellizálják. Az édes tésztát elvarázsolja a savanykás ribizlimártás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!