Szeged és környéke

2007.11.11. 21:40

Elvégezte dolgát a szegedi illemhelybizottság

Szeged - Új vécé építését javasolta a közgyűlésnek a szegedi köztéri nyilvános illemhelyek vizsgálatára alakult bizottság. Az olcsó, könnyen és gyorsan elérhető, éjjel-nappal nyitva tartó vizeldét a belvárosban, az Árpád téren képzelték el.

Szabó C. Szilárd

A szeptember 14-i közgyűlésen [namelink name="Mécs László"], az MDF-Együtt Szegedért Egyesület frakcióvezetőjének javaslatára alakult meg az önkormányzati illemhelybizottság, amelynek paritásos alapon tagja lett [namelink name="Balogh László"] (KDNP), [namelink name="Szabó László"] (Fidesz), [namelink name="Szondi Ildikó"], [namelink name="Tóth Károly"] és [namelink name="Kenderesi-Szabó Mihály"] (mindhárom MSZP) képviselő. A bizottság munkájáról az elnök, [namelink name="Mécs László"] számolt be pénteken a városi közgyűlésen.

Mécs elmondta: nyolc köztéri nyilvános vécében tartottak helyszíni szemlét, s arra jutottak, hogy egy illemhely kivételével valamennyi vizsgált objektum korszerűtlen. A város tulajdonában lévő Mars téri vécé színvonala ugyan megfelelő, de távol van a városközponttól. Az illemhelyet egy vállalkozó működteti. Elhanyagolt és jelentős felújításra szorul az önkormányzati tulajdonú, vállalkozók által üzemeltetett Károlyi utcai és Dóm téri illemhely. Bár az utóbbi központi helyen van, a bizottság szerint nem a belváros azon forgalmas részén, ahol sokan járnak. Ráadásul a nyitva tartása csak időszakos.

Toalett Úr

Vécébe költözik egy család Dél-Koreában, de bőven elfér benne, mivel kétemeletes toalettről van szó, luxusvécéházról. A vécévilla vasárnapra készült el, 270 millió forintnyi összegbe került. Tulajdonosa Szim Dzse-Duk, dél-koreai parlamenti képviselő és nemzetközi vécéaktivista, aki jó ideje azon munkálkodik, hogy a világon minél többeknek adassék meg tiszta toalett. Szimet Toalett úrnak becézik, és mielőtt családjával beköltözne Szöultól 50 kilométerre lévő vécévillájába, ki akarja adni bérbe napi 8,5 millió forintnyi összegért. A gigászi vécéből befolyó pénzt szegény országok toalettkultúrájának emelésére szánja. A világon jelenleg még mindig 2,6 millió embernek nincs otthonában vécéje.

A Bartók téri vécét eladta a város, de azt nem működteti a tulajdonosa. A bizottság szerint a felújításra szoruló Roosevelt téri illemhely elhelyezkedése jó, alkalmas lenne központi vécének, de a parkolás korlátozott. A vécét a közeli halászcsárda adja ki nyaranta vállalkozónak. Eladta az önkormányzat az Aradi vértanúk terén lévő vécét is, amelyet átalakítottak. Most az épület nagyobbik részében gyorsbüfé üzemel. A bizottság szerint ugyan központi helyen áll a vécé, de kicsi, amit egyébként nem is működtet a tulajdonos. Felmerült: akkor működtetné a tulaj az Aradi téren a vécét, ha a területért fizetett havi hetvenezer forintos bérleti díjat elengedné a város.

Míg az újszegedi ligetben lévő vécé elhanyagolt és évek óta használaton kívül van, addig a Szent István téri csillog-villog. A korszerű, rokkant vécével is felszerelt, önkormányzati tulajdonú Szent István téri illemhelyet azonban alig használják a városlakók és a turisták.

A bizottság javaslata szerint a szűkebb belvárosban legalább egy korszerű központi vécének kellene üzemelnie, olyannak, amely könnyen elérhető, éjjel-nappal, de legalább húsz órán keresztül nyitva tart és ingyen vagy nagyon olcsón használható. Alkalmas lenne erre a Roosevelt vagy az Aradi vértanúk téri vécé, de ezeket előbb vissza kellene vásárolnia és fel kellene újítania az önkormányzatnak. A városi tulajdonú Dóm téri illemhely rekonstrukciójával is megoldható lenne a probléma, de ez a vécé a bizottság szerint kiesik a fő közlekedési útvonalakból. [namelink name="Mécs László"] azt tartaná a legjobb megoldásnak, ha a város építene egy új, korszerű, olcsó vécét az Árpád téren.

Az illemhelybizottság ezzel elvégezte dolgát, befejezte munkáját. Javaslata alapján a városüzemeltetési iroda készít majd megvalósítási tervet.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!