Szeged és környéke

2007.10.02. 16:19

Esetszámhoz kötnék a mellrákműtéti ellátást

Szeged - Jövőre a szaktárca tervei szerint már csak ott végezhetnek daganatos emlőműtéteket, ahol elég magas az esetszám a megbízható szakmai rutinhoz. Csongrád megyében csak a szegedi szakklinika éri el ezt a szintet.

Tombácz Róbert

Az egészségügyi tárca tervei szerint jövőre csak azokban az egészségügyi intézményekben végezhetnek daganatos emlőműtét, ahol megvannak a magas színvonalú ellátás szakmai feltételei. A minisztérium vezetése már utasította is az ÁNTSZ-t, és az OEP-et hogy dolgozza ki az erre vonatkozó szabályozást.

A változtatási szándék előzménye, hogy múlt héten az Egészségbiztosítási Felügyelet nyilvánosságra hozta azoknak a kórházaknak a mérőszámait, ahol OEP-finanszírozott daganatos emlőműtétet végeztek tavaly. Ebből az derül ki: az érintett 103 kórház közül csak 41 felelt meg a Sebészeti Szakmai Kollégium által készített szakmai protokollnak. Eszerint csak olyan intézménynek van megfelelő tapasztalata és gyakorlata, ahol legalább 70 ilyen beavatkozást végeznek évente.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet tavalyi számai azt mutatják: Csongrád megyében csak a szegedi klinikai központ – pontosabban a sebészeti klinika – felel meg ennek az előírásnak. Itt tavaly 100 és 199 közti daganatos mellműtétet végeztek, míg a vásárhelyi, makói és szentesi valamint a szegedi városi kórházban csupán 35 és 69 közti számú ilyen beavatkozás történt.

– Nemzetközi trend a speciális ellátások centralizálása, hiszen a magasabb esetszám és a szakmai rutin, illetve az eredményesség között szoros az összefüggés – mondta el [namelink name="Lázár György"], a szegedi sebészeti klinika vezetője. Hangsúlyozta azt is: a szegedi szakklinika öt éve – elsőként az országban – európai akkreditációt is szerzett a daganatos emlőkezelésékben. A szigorú feltételrendszer részeként ma radiológusokból, sebészekből, onkológusból, gyógytornászból és pszichoterapeutából álló speciális munkacsoport segíti a gyógyítást a klinikán. Ehhez a technikai háttér is biztosított, a daganatos betegek ellátása pedig mentesül a teljesítménykorlát alól – így a lehetőség elvileg megvan a megye többi emlődaganatos betegének kezelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!