Szeged és környéke

2016.03.11. 15:12

Ez nem amőba: nyírják, vágják az X és O jelzésű fákat

Szeged- X és O jelzésekkel ellátott fákat láthat a járókelő végig a Petőfi Sándor sugárút mentén. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től megtudtuk, az utcai amőbajáték azért van, mert egyes fákat kivágni, néhányat pedig nyesni kell.

Salánki Zsófia

– Nézd már, összefirkálták a fákat! – súgtak össze az idős hölgyek a minap a 4-es villamoson. És tényleg: a Petőfi Sándor sugárúton a fák sárga X-szel vagy O-val vannak megjelölve. Felmerült a kérdés, vajon mire jó ez a különös utcai amőbajáték.


[namelink name="Pálfi Viktor"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület-fenntartási divízióvezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a Városüzemeltetési Iroda és a környezetgazdák helyszíni szemlét tartották a Petőfi Sándor sugárúton. Ott megállapították, hogy a sugárút teljes szakaszán szükséges a fák nyesése a közúti űrszelvény, a villamosközlekedési űrszelvény, valamint a közterületi világítás biztosítása érdekében.


– Alapvetően koronaalakító nyesést jelöltek ki a szemlén, de bizonyos sérült fáknál indokolt a kivágás például korhadás, villámcsapás vagy kiszáradás miatt. Összesen ötven darab fa kivágását és a sugárút mellett jelölt egyedek nyesését tervezzük. Az X-ek jelentik a kivágást, az O jelölések a koronaalakítást – tudatta lapunkkal Pálfi Viktor.


A kivágások, nyesések időpontját még egyeztetik, a határidő azonban az idei év vége. A határozat alapján a fenti munkákat követően ötven darab fa ültetésével pótolják a kivágott egyedeket.

Villámcsapást szenvedett, kiszáradt


A Petőfi Sándor sugárúton több fát is ki kell vágni, hogy helyükre újak kerülhessenek. Ilyen például a 18. szám előtti hegyi juhar, ami valószínűleg villámcsapást szenvedett, a 48. szám előtti kiszáradt japánakác vagy a 64. szám előtti ugyancsak japánakác, amely nemcsak korhadt, de a törzse is megrepedt.


Kép: Kivágásra ítélt fa a Petőfi Sándor sugárúton. Fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!