Szeged és környéke

2008.07.18. 22:02

Felkészültünk a külföldiekre

Szeged - Taxisok, felszolgálók. Többek között ők azok, akik akaratlanul is találkoznak a külföldi turistákkal. A nyelvtudás tehát szinte elengedhetetlen náluk. Utánajártunk és megtudtuk: a szegediek felkészültek a külföldiekre.

Kovács Kriszta

Manapság szinte elképzelhetetlen, hogy valaki ne beszéljen legalább alapszinten egy idegen nyelvet. Vannak olyan munkakörök, ahol elkerülhetetlen a külföldiekkel való kontaktus. Főleg nyáron nő meg Szegeden a turisták száma. A tapasztalat szerint leginkább angolnyelv-tudásra van szükség.

– A szegedi taxisok közül átlagosan 10-15 százalék beszél valamilyen idegen nyelvet, leginkább angolt. Ugyanakkor 40 százalékra tehető azok száma, akik megértik, ha külföldiek szólnak hozzájuk – tájékoztatott bennünket Bobkó Attila. A Taxi 3 ügyvezetője szerint szeretik a külföldiek, ha olyan taxiba ülnek, ahol megértik, mit szeretnének. – A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara keretein belül szerveztünk már angolnyelv-tanfolyamot a szegedi taxisoknak. A 28 indulóból 19-en végezték el a 12 hetes kurzust. Itt szakmaspecifikus képzést kaptak a kollégák. A várakozás üres óráit is sokan töltik idegen nyelvű CD-k hallgatásával. – Nekem talán az orosz ment a legjobban, de már azt is elfelejtettem – mondja Balogh Antal. A 60 éves taxis elárulta, egy picit minden fontosabb nyelven beszél, de magát már túl öregnek tartja, hogy tanulni kezdjen. – Otthon készítettünk egy kétoldalas angol–magyar „szótárt" a legfontosabb szavakkal és kifejezésekkel. Ha nem értem az utast, ezen mutogatjuk el egymásnak, ki mit szeretne.

Balogh Antal taxis több nyelven is beszél egy kicsit. Fotó: Schmidt Andrea

Balogh Antal taxis több nyelven is beszél egy kicsit.
Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi éttermek és bárok nyáron megtelnek idegen ajkú vendégekkel. Ezért különösen fontos, hogy a felszolgálók, pultosok velük is megtalálják a közös nyelvet. – Idén már volt például kínai, dán, román, japán és olasz vendégünk. Egy-egy sportesemény idején különösen sok külföldi ül le az asztalainkhoz. Az itt dolgozók közül mindenki beszél angolul valamilyen szinten. Emellett van, aki szerbül, németül, olaszul vagy románul is ismer néhány szót és kifejezést – mondta Mák Tibor. A Port Royal étterem üzletvezetője hozzátette: a felvételnél megkérdezik a jelentkezőtől, hogy beszél-e valamilyen idegen nyelvet, és a gyakorlatban kiderül, hogy milyen szinten. A munka során pedig mindenkinek csiszolódik a nyelvtudása a gyakori használat miatt.

Úgy tűnik, Szeged felkészült a külföldiek inváziójára. Legyen szó evésről, utazásról, információkérésről vagy igazoltatásról, valahogy mindenki szót ért a turistákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!