Szeged és környéke

2008.06.09. 19:54

Felújították a szegedi gőzmozdonyt

Szeged - Füstölt a MÁV-igazgatóságon álló 375-ös gőzmozdony kéménye hétfőn délelőtt. Az 560 lóerős gép ennek ellenére nem indult el, és nem csak a sínek hiánya miatt.

Gonda Zsuzsanna

A füst csupán „díszlet" volt, nem a kazán működése miatt szállt, egyszerűen az 551-es pályaszámú gép kéményébe gyújtottak be a felújítás megkoronázásaként. A frissen festett mozdony hétfőn reggelre feketén csillogott, és nem csak a szegediekért: turisták és vasútmodellezők gyakran iktatják be programjukba a mozdonylátogatást. A szegedi 375-ös sokszor esküvői képek háttereként is funkcionál. Olyan is volt, hogy rövid ideig laktak benne, de hogy ezt a jövőben elkerüljék, az ajtajára rácsot tettek.

Régi mozdony új ruhában - szorgos kezek javították. Fotó: Segesvári Csaba

Régi mozdony új ruhában - szorgos kezek javították.
Fotó: Segesvári Csaba

Lőcsei Dezső, a Vasúttörténeti Alapítvány kurátora elmondta: négyen majdnem két hétig dolgoztak a mozdonyon. A gép elindulni már soha nem tud – ha tudna, akkor is legfeljebb csak 75 kilométeres sebességgel haladna –, de a felújításnak köszönhetően legalább szép lesz. A 375-ös gőzmozdonyokat az 1910-es években kezdték gyártani Magyarországon, az utolsó 1958-ban készült. Az első világháború után páncélvonatokat is húzott. Már csak egyetlen példány működik az országban nosztalgiamozdonyként.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!