Szeged és környéke

2014.01.15. 20:39

Gömböc 90 ezres harapása a Sárgán

Szeged - Előbb 15, majd 90 ezer forintra büntettek egy szegedi párt, mert kutyájuk elszabadult, kiásta magát a kerítés alatt, és megharapott egy járókelőt a Sárgán.

Arany T. János

– Kezdődött az egész azzal, hogy az egyik kutyánk lekölykezett. Egyet megtartottunk. Van, aki ételmaradékkal segít minket, de van, akinek nem tetszenek a kutyák – mesélte a szegedi Sárga üdülőtelep egyik lakója, [namelink name="Szabó László"]. A szegedi férfi és élettársa az utcáról fogadták be első kutyájukat, Kajlát.

Szabó László úgy mesélte, egy környékbeli férfi ahányszor elment a házuk előtt, egy bottal hergelte a kutyát. – Egyik alkalommal Gömböc elszabadult. A karabinerből kicsúszott a lánc, aztán annyira bepörgött erre a komára, hogy kimászott a kerítés alatt, és megharapta a férfi feleségének a lábát – idézte fel a történteket. Az asszony nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Gömböc 90 ezres harapása a Sárgán. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Halaknak tilos a tükör

Tavaly július elseje óta szigorúbb szabályok vonatkoznak az állatok lakásban és szabadban történő tartására, tenyésztésére, mikrochipes megjelölésére, és nőtt a minimálisan kiszabható bírságok összege is. A kormányrendelet kimondja, hogy „hím sziámi harcoshalakat úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve tükörképüket ne láthassák", és hogy az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt „az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására". Gerinces állatot tilos köralapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban tartani. – Nem hiszem, hogy bármely hatóságnak van arra kapacitása, hogy bekopogjon, és megvizsgálja az állattartás körülményeit. Általában szomszédok jelentgetik fel egymást – mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke.

A sérült nő rendőrt hívott, a kutya gazdája ellen eljárás indult. A felelősségüket elismerték. Mivel a két eb nem volt beoltva, később egy állatorvos beadta a szükséges védőoltásokat. Ennek költségeit úgy tudták kifizetni, hogy kölcsönkértek, amit Szabó „természetben" tud visszafizetni: ledolgozza majd az összeget.

A pár ellen állatvédelmi ügyben eljárást indított a szegedi önkormányzat közigazgatási csoportja. Végül a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala veszélyeztetés kutyával szabálysértés miatt 15-15 ezer forintra büntette Szabót és élettársát, Grünczveig Jánosnét.

Nem sokkal később újabb levelet hozott a postás. Ebben a jegyző büntette 90 ezer forintra Szabót ugyanezért a szabálysértésért. A 2012 júliusa óta hatályos új állatvédelemre vonatkozó korányrendelet a bírság megállapításkor a 15 ezres alapbüntetést hatszorosára növeli, mivel a tulajdonos az „állat szökésének megakadályozásáról nem, vagy nem megfelelően gondoskodott".

A munkanélküli férfi és élettársa azt mondták, a Sárgán lévő üdülő, ahol laknak, egyik ismerősüké, aki azért engedte oda őket, hogy vigyázzanak a házra és a környékre. – Két éve volt egy komoly lábsérülésem, azóta nem tudok dolgozni, csak alkalmi munkát vállalok – mondta a férfi, akit kéményes Laciként ismernek a környéken.

A pár az asszony 47 ezer forintos jövedelméből él. – Azt mondták az önkormányzatnál, hogy 5000 forintért fellebbezhetünk, de nekünk arra sincs pénzünk. Nagyon szűkösen élünk. Tőlünk foglalni, végrehajtani semmit nem tudnak, mert nincs semmink. Itt semmi sem a miénk, csak vigyázunk rá – mondták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!