Szeged és környéke

2019.08.30. 14:30

Gyengén terem idén nyáron a hazai málna - szederből a magyart esszük, áfonyából az importot

Szenvednek a kánikulában a kézimunka-­igényes bogyós gyümölcsök, különösen a málna, ami locsolás nélkül most nem nagyon terem. A Mars téri piacon a magyar, a nagybanin az import­málna a több, de szerencsére az árak annyira nem szálltak el.

K. A.

– A megyében terem, de azt nem árulom el, hogy hol, mert leszüretelik előttem, vagy vesszőt lopnak – mondta az egyik őstermelő a Mars téren, amikor fekete berkenyéjéről kérdez­zük. Mondjuk, ha vettünk vol­na tőle belőle készült lekvárt vagy gyümölcslét, azon minden információ szerepel... Immunerősítő, elég belőle napi 5-6 szem, s miután nem az ízé­ért szeretik, joghurtba szokták keverni. Arónia az európai ne­­ve, a piacon 135 grammért 400 forintot kértek.


A málnának nem jó ez a nagy meleg, megégett, ha pedig rosszul locsolták, megfőtt.


– Ez bordányi, de csak har­ma­­da van rajta, mint ami egy jó évben szokott lenni. 1200 forint egy félkilós doboz, de senki ne sajnálja érte, van vele munka bőven, és ez már erősen válogatott – jegyezte meg Koromné Katona Erzsébet. Mellette két asztallal arany málnát kínál Frányó Zoltán.


– Sárga málnának is nevezik, vadabb, mint a piros, jobban bírja a szélsőségeket, ezt a nagy meleget is. Már május végén volt, nem sokat hoz, de folyamatosan, és kitart a fagyokig – mondja a deszki termelő, hozzátéve, aranymálna-sajtot és -lekvárt is szokott készíte­­ni belőle. Pirosat is árult, egy édesanya mindkettőből vett egy-egy dobozt, s erre el is hall­gatott három apróság – a pirosat a még kocsiban ülő Csanád szerezte meg.

Csanádnak ízlett a piros málna. FOTÓ: FRANK YVETTE

Csanádnak ízlett a piros málna. FOTÓ: FRANK YVETTE

Szép szentmihályi málnát is találtunk a Mars téren. – Egész éjjel megy a locsoló, így is kevesebb, mint a fele terem a megszokottnak – mondta Kovács Ibolya. Megtudjuk, nagy területen van málnájuk, naponta 3-4 kilót is leszednek. Mindig frisset hoznak, akkor kezdik el hajnalban szüretelni, amikor már látják a szemeket. Vevőt nem nehéz rá találni, ottjártunkkor éppen Pótári György vásárolt.


A szabadtéri rész legnagyobb bogyósgyümölcs-standján is élénk volt a forgalom, a magyar és Pécs környékén termett kék áfonyát 1600, a lengyel importot 2000 forintért ad­­ták kilónként. Szederből csak hazait találtunk, az 1000 fo­­rintos ár tényleg akciós volt, vitték is a Bordányban érett gyümölcsöt kilószámra. A piac legszebb, legnagyobb málnáját is itt találtuk, igaz, ez import volt.


– Holnap már hozok sajátot, magyart is – szabadkozott az árus, Skita Mária.


A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon a hét elején csak román és lengyel áfonya volt, 2500–3500 forintos kilónkénti áron. Málnából akadt magyar is, 1500–1600 fo­­rintért, de a majd ezerrel drágább lengyel dominált. Fekete szederből viszont csak hazait kínáltak, 1500–1600 forintért.

Címkék#piac#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!