Szeged és környéke

2016.07.30. 16:45

Háború dúl a termelők és az áruházláncok között

Törtek-zúztak a dinnyések Budaörsön, szerintük egy-egy akció az áruházláncoknak tízmilliókat hoz, de a termelők milliárdokat veszíthetnek. A szegedi piacokon is megérzik a nagy akciókat az árusok, de a vevőnek az olcsó dinnye kell.

Szlavkovits Rita

– Nincs pénzük az embereknek, az a legnagyobb baj – nosztalgiázik [namelink name="Herédi Szilveszterné"] a szegedi Mars téri piacon, ahol a parkolóban bérel helyet az óriási dinnyéinek. – Ha akcióznak valahol, azonnal megérezzük, akkor szinte egyetlen vevőnk sincsen.


– Régen egy család vett két nagy dinnyét, meg egy-két kicsit a gyerekeknek. Manapság szinte szeletenként adjuk el a dinnyét – magyarázza az ásotthalmi asszony, aki Medgyesegyházáról kapja a gyümölcsöt egy termelőtől, akivel „csereszerződése" van. Ők marhatrágyát szállítanak a békési gazdának a dinnyéért cserébe.


Dömping van


A Mars téren 80 ezer forintot fizet egy hónapra az árusítóhelyért, így Herédi Szilveszterné szerint nem olyan nagy üzlet, naponta 10-15 ezer forintot tudnak árulni. – Most dömping van a dinnyéből, mivel tavaly jó ára volt, most többet termeltek. Nekünk is van Ásotthalmon, augusztus elejétől szeptember végéig királyhalmi dinnyének áruljuk, de nem tudom, hogyan tudjuk majd eladni.

 

Háború dúl a termelők és az áruházláncok között. Fotó: Karnok Csaba (galéria)



Rinocéroszokkal kellett volna feletetni


– Tízmilliós haszna volt a féláras akcióból a legnagyobb áruházláncnak, a termelőknek meg milliárdos kára – magyarázza a helyzetet [namelink name="Oravecz Tamás"], a Dinnyeszövetség elnöke. Az egyébként medgyesegyházi dinnyetermelő szerint a legnagyobb baj az, hogy ha egy szezonban lemegy a felvásárlási ár, akkor azt onnan már nem lehet feltornászni. Az áruházlánc akciójával 25 forintra esett a felvásárlási ár, amit innentől kezdve lehetetlenség felemelni az idén. Ráadásul Oravecz szerint az osztályba sorolási törvény szerint az akciózott termékek, amelyek miatt a balhé kitört, nem is tartoznak az árulható kategóriába.

– A rinocéroszokkal kellett volna feletetni – vélekedik az elnök. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem perelnek, ha szerintük bizonyíthatóan csalt az áruházlánc, Oravecz azt felelte, hogy a négy évvel ezelőtti kartellgyanút is nehezen verték vissza a dinnyetermelők.


Mindenki ízlése szerint válogathat


– Vettem magyar dinnyét, poshadt volt, kásás, seszínű – fogalmazott kritikusan egy olvasónk. Hasonlóan vélekedett egy másik vevő is, ő összehasonlította az áruházban vásároltat a „maszeknál" vett dinnyével, s bár kétszer annyiba került, az utóbbi mellett tette le a voksát, mivel az nemcsak gusztusos, de finom is volt. Mások pedig politikai vircsaftnak gondolják a szerdai, budaörsi dinnyetörő akciót, mivel a felvételeken az egyik fideszes politikus családtagját azonosították be a cikkek alapján, amelyek a tiltakozáson készültek arról a fiatalemberről, akit végül bilincsben vittek el a helyszínről.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!