Szeged és környéke

2011.09.18. 19:53

Hatósági ár a távhőre, vízre, csatornára

Szeged - Központilag határozza meg a kormány, hogy a szolgáltatók miként számítsák ki áraikat. Az áram- és a gázszolgáltatás lakossági árát most is a minisztérium szabja meg, a szemétszállítás árképzését törvény rögzíti. A távhő árplafonján is dolgoznak. A víz- és csatornadíjak kalkulációjáról nem tudni.

Dombai Tünde

November végére elkészül az az új árképzési rendszer, amivel megállapíthatók lesznek a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási szolgáltatás tarifái – mondta [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök, amikor az országvédelmi akciótervet ismertette a parlamentben. A köztévében azt ígérte: rezsibefagyasztás lesz, mert lehetetlen, hogy az emberek a jövedelmük tekintélyes részét az egyszerű létfenntartásra fizessék ki.

A hatósági ár nem újdonság néhány közszolgáltatásnál.

Az áram és a gáz lakossági árát tavaly óta a törvény értelmében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az idei évtől a miniszter határozza meg. Előtte a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Energia Hivatal döntött róla.

Kozma: Aggodalommal tölt el

Az önkormányzat cégein keresztül a lehetőségei szerint és teljes felelősséggel nyújtja a szegedi lakosoknak a szolgáltatásokat. Ha ezeknek az árát a kormány akarja megmondani, akkor aggodalom tölt el bennünket, hogy miként fogjuk megvédeni a szegedieket. A helybeliek életkörülményeinek és a város sajátosságainak megfelelően működtetjük a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási szolgáltatást, az önkormányzat valósította meg uniós támogatással a csatornahálózat és a hulladékgazdálkodás több milliárd forint értékű fejlesztését – kommentálta a rezsiplafonról szóló javaslatot Kozma József, a szegedi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője, a szociális bizottság elnöke.

A hulladékgazdálkodás díjképzését 2000 óta kormányrendelet szabja meg, és jelenleg is rendelet szabályozza. A szegedi tarifákat minden évben az alapján kalkulálja az üzemeltető, a 100 százalékban önkormányzati Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Az árakat a polgármesteri hivatal egyezteti, ellenőrzi – tájékoztatott [namelink name="Makrai László"]. Az ügyvezető igazgató szerint ennek a rendszernek a felülvizsgálatáról lehet szó. Hozzátette, nem valószínű, hogy az összes szolgáltatóra nézve egységes díjtételt vagy árplafont lehetne megállapítani, hiszen például a szegedi társaság a tarifákban köteles megjeleníteni az uniós beruházásokhoz kapcsolódó fenntartási és üzemeltetési költségeket.

A távfűtés árplafonjának megállapítására a szaktárca – megírtuk – augusztusban kért javaslatot az önkormányzatoktól és a szolgáltatóktól, hogy októberben új hatósági árszabást vezethessen be, mert túl nagynak találták a különbségeket az egyes szolgáltatók tarifái között. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. 51 százalékban önkormányzati tulajdonban áll. Ezért nyilatkozta akkor [namelink name="Juhász Gyula"], az önkormányzat városüzemeltetési bizottságának elnöke, hogy a maximumár megállapításakor több tényezőt kell vizsgálni: a lakosság teherbíró képességét és azt is, hogy nem szoríthatják le annyira a díjakat, amivel működésképtelenné tennék a céget.

Az 51 százalékos városi tulajdonban álló Szegedi Vízmű Zrt. egyelőre nem nyilatkozik a víz- és csatornaszolgáltatás lehetséges új árképzéséről, amíg törvényi formát nem ölt a javaslat. A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, [namelink name="Kurdi Viktor"] rádiónyilatkozata szerint jelenleg többszörös különbségeket tapasztalnak a díjszabásban, mert eltérők a helyi adottságok. Hozzátette, nem egységes árakat hoz az új számítási rendszer, hiszen ez amúgy uniós szabályba is ütközne. Helyette arra számít, hogy letisztul tőle a piac, mert a díjtételek azt fogják megszabni, milyen összetevőket kell tartalmaznia az árnak. Van, ahol a változás árcsökkenést eredményez majd, de olyan is lesz, ahol árnövekedést, mert például az amortizációra nem képeztek tartalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!