Szeged és környéke

2007.12.16. 22:09

Idén natúr díszekkel dizájnos a fenyő

Az új divat szerint visszatérhetünk elődeink módszeréhez: natúr díszekkel dekorálhatjuk a fákat. A retro szerelmesei diszkógömböt is választhatnak. Aki az extravagáns dolgokat kedveli, az idén feketébe öltöztetheti karácsonyfáját.

Bobkó Anna

Idén natúr díszekkel dizájnos a fenyő – hallottuk az egyik Széchenyi téri árustól. Állítását igazolta, hogy a legtöbb kereskedő portékája között szerepelt a csuhé– vagy termésbaba. Aki természetes stílusban szeretné díszíteni fáját, az a Dóm téri vásárban minden bizonnyal megtalálja álmai díszét. Láttunk mézeskalács figurákat, dióbélbabákat, szalmacsillagokat és viaszszíveket.

Hatalmas a választék, ki-ki megtalálhatja a neki legjobban tetszőt Fotó: Segesvári Csaba

Sorrendben díszítsünk

Bár nincs rá szabály, mégsem árt betartani a fa díszítés sorrendjét. Először tanácsos a fényeket felfűznünk, így nem verünk le díszeket. Az első lámpást helyezzük alulra, közel a törzshöz, majd onnan kiindulva tekerjük körbe a fát a nagyobb hajtásvégek érintésével egészen a csúcsig. Ezután következhetnek a girlandok, majd az apróbb díszek: szaloncukor, habcsók, mézeskalács, angyalka, Télapó, szalmabábu, gömbök, masnik... Terményekből készült díszeket a Széchenyi téri vásárban is találtunk. Ott egy dióbélbabáért négyszázötven forintot kértek. Az egyik kereskedőtől megtudtuk, hogy a lametta vagy ismertebb nevén árvalányhaj idén hiánycikk, és egyre jobban visszajön a divatba, hogy gyertyákkal díszítsék a fákat műanyag égősor helyett. Az egyik standon szinte kizárólag gömböket árultak. A színes, csillogó, csillámporral díszített gyönyörűségek közül alig tudtunk választani. Egy különleges fajtát azonban azonnal kiszúrtunk: az egyik dobozban apró diszkógömbök hevertek. Színek tekintetében abszolút újdonságnak számít, hogy egyre többen fekete gömbökkel díszítik a fákat.

Kétszázforintos perecke

Kerámiaangyalkák 300 forintért repdeshetnek karácsonyfánkon. A hagyományt követők színes gömböket vásárolhatnak 30-tól 400 forintig. Egy tízcentis szalmacsillag ára 50-100 forint, a dióbélbaba 450 forintba kerül. A kézműves díszekért legtöbbször borsos árat kell fizetni. Egy aprócska, egy centiméter átmérőjű kerámiaperecért 200 forintot fizettünk. [namelink name="Vajda Júlia"] operaénekes is próbálta már a feketét: az egyik évben karácsonyfája volt sötét színű. – Leginkább az aktuális divat és a hangulatom befolyásolja, hogyan díszítem a fát. Minden évben változó. Volt már piros-arany, ezüst-kék, egyszerű, letisztult vagy éppen tarka-barka. A fát is aszerint választom, hogy melyik tetszik meg: ezüst, illatos vagy éppen a fekete. Szeretem a csillogó, sokszínű díszeket. A kedvencem két gyermekkori dísz: egy üvegmadárka, melynek árvalányhajból készült a farkincája. A másik pedig az a páros csengettyű, amelyet csiptetővel lehet feltenni a fára – mondta a művésznő.

[namelink name="Puskás László"]ék fája is gyermekdíszektől pompázik majd. Kisfia ugyanis minden évben új díszeket gyárt az óvodában. A Kárász Csárda tulajdonosa elárulta, két gyermeke igénye szerint díszítenek, idén természetes stílusban. Mézeskalács, habkarika és szaloncukor kerül majd a karácsonyfára.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!