Szeged és környéke

2014.01.26. 23:09

Ivartalanítás - törpenyúltól a vadászgörényig

Szeged - Több ezer forintot spórolhat, aki a február 21-éig tartó ivartalanítási akció során viszi házi kedvencét állatorvoshoz. A műtéttel megelőzhető a fölösleges szaporulat, és nem kóborolnak el az állatok.

Vida-Szűcs Imre

30-40 százalékkal olcsóbban végzik a házi kedvencek ivartalanítását az akcióban részt vevő állatorvosok Szegeden. A kedvezményes időszak január 20-án indult és február 21-éig tart.

– Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a felelős állattartásnak ez is része. Az ivartalanítással elejét veszik a gazdik a fölösleges szaporulatnak. Hímivarú állatnál is nagyon ajánlható az ivartalanítás, mert korrekt dolog, ha a saját macskám nem ajándékozza meg egy rakás kismacskával a szomszéd macskáját. Az ivartalanítás után jobban a ház körül maradnak az állatok, illetve jó pár egészségügyi problémának az alapját vesszük el mind a nőstény-, mind a hímivarú állatnál – beszélt a műtét előnyeiről [namelink name="Perényi László"] kisállatgyógyász szakállatorvos. Elmondta, jó, ha fiatal korban megtörténik az ivartalanítás, akár már egyéves kor vagy az első ivarzás előtt. Ennek ellenére nincs életkori határ, előfordult például, hogy egy 12 éves kutyát kasztráltak, mert a tüzelő szukák annyira lázba hozták, hogy folyamatosan vonyított. Ezt a szomszédok megelégelték.

Az operáció után már ébredező állapotban szokták hazaadni az állatot, körülbelül másfél órát tölt az állatorvosnál. A rendelőbe nemcsak kutyákat, macskákat visznek ivartalanításra, hanem vadászgörényt, törpenyulat – ugyanis a bak nyulak kifejezetten agresszívak lehetnek –, mongol futóegeret, hörcsögöt, tengerimalacot is.

Az ivartalanítási kampányhoz 10-15, rendelőben dolgozó állatorvos csatlakozott Szegeden.

Árak

Perényi Lászlótól megtudtuk, egy kandúr ivartalanítása a rendelőjükben 8650 forint, egy nőivarú macska esetében pedig 14 ezer 910 forint, felszívódó fonallal varrva, antibiotikummal, fájdalomcsillapító infúzióval és gallérral ellátva. Kutyáknál súlyhatárok szerint „áraznak": nőivarú, egészséges ebnél 12 kilóig 27 ezer 050 forint, 12-től 25 kilóig 31 ezer 890, 25-től 40 kilóig 36 ezer 370 forint a műtét. Hímivarú kutya esetében 12 kilóig 20 ezer 270, 12 és 25 kiló között 23 ezer 980, 25-től 40 kilóig 29 ezer 470 forint az operáció díja az akció idején.                  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!