Szeged és környéke

2011.06.14. 21:40

Jó befektetés a sárga lapocska

Szeged - 2008 óta folyamatosan drágul az arany, ezért egyre többen vásárolják az úgynevezett tömbaranyat. A kicsi tömbök jól tartják az árukat, vásárolhatunk nagyon pici, 5 grammos lapot, de akár egy kilósat is.

Fekete Klára

A BÁV Zrt. szegedi, Dugonics téri zálogfiókjában érdeklődtünk, vajon még mindig jó befektetésnek tartják-e az aranyat az emberek. Hiszen 2008, vagyis a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása óta egyfolytában emelkedett a nemesfém ára.

[namelink name="Gion János"] fiókvezető azt mondta, 2008 végén és 2009 elején adták el a legtöbb aranyat, mivel akkor volt a legolcsóbb: 1 gramm körülbelül 5000 forintba került, ma pedig már mintegy 9–10 ezer forint az ára. Arra a kérdésre azonban, hogy érzékelnek-e aranylázat Magyarországon, nem Szegeden, hanem a BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. budapesti központjában [namelink name="Koncz Erika"] kommunikációs és ügyfélszolgálati vezetőtől kaptunk választ. Szerinte ma már nem kiugró az érdeklődés. Nem tört ki újabb aranyláz, de az tény: 2008 óta általában megnőtt a befektetési céllal vásárlók száma. – Az emberek ugyanis végiggondolják, hogyan fektessenek be, és a portfóliójukba biztosan beveszik az aranyat is. A nemesfém árának folyamatos emelkedése pedig igazolja, hogy jó döntést hoztak.

Míves aranylapocskák: sok kicsi sokra mehet. Fotó: Schmidt Andrea

Míves aranylapocskák: sok kicsi sokra mehet.
Fotó: Schmidt Andrea

A BÁV Aukciósház 2004 decemberében Magyarországon elsőként kezdte meg – az 1944-ben gyakorlatilag megszűnt – befektetési célú aranytömbök értékesítését. 5-félét vehetünk az 5 grammostól a 100 grammosig, a legkisebb 51 ezer 300 forintba, a legsúlyosabb 927 ezer forintba kerül. A legkönnyebbet akár nyakba is lehet akasztani, ha átalakítják.

Nem csak a BÁV-nál lehet aranylapocskákat vásárolni. Szegeden több, aranyat árusító üzletben jártunk, ahol másféle méretben és súlyban is kaphattunk volna aranytömböket. Számos cégnél az interneten is vásárolhatunk: az egyiknél például egyedi sorszámozású lapocskákat is igényelhetünk, a legnagyobb darab egy kilót nyom.

A törtarany felvásárlásából, valamint a zálogból visszamaradt, ki nem váltott tárgyakból létrehozott tömböknek nincs numizmatikai értékük, nincs évjáratuk, és darabszámuk sem korlátozott. Minden aranytömbön feltüntetik a súlyát, az arany finomságát és a gyártó jelét. A tömbök 999,9 ezrelék finomságú színaranyból készülnek. Az ár az arany mindenkori világpiaci árához igazodik, illetve a forint–dollár árfolyam alakulásának függvényében változik. Az arany csak hosszú távú befektetésként jó, ha másnap vissza szeretnénk váltani, kevesebbet kapunk érte.

Hol őrizzük? Sokan bankban bérelnek széfet az aranytömb számára, aminek a biztonság mellett az az előnye, hogy nem sérül. Aki viszont otthon tartja, annak azt tanácsolják a szakemberek, hogy vonják be vákuumfóliával, vagy ne vegyék ki abból a kis selyemmel bélelt dobozból, amelyben megvásárolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!