Szeged és környéke

2012.02.09. 16:26

Jó hírnevét félti Gyimesi, aki bocsánatkérést vár Botkától

Szeged - A szegedi trolibeszerzés kapcsán Botka László polgármester tavaly novemberben tartott sajtótájékoztatójának néhány mondatát érzi magára nézve sértőnek Gyimesi László városi Fidesz-elnök, aki jó hírnév megsértése miatt perelte be Szeged első emberét.

Munkatársunktól

Jó hírnevének megsértése miatt perelte be [namelink name="Gyimesi László"], a Fidesz szegedi elnöke [namelink name="Botka László"] polgármestert.

– Tavaly novemberben a polgármester által tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 250 millió forintos kárt okoztam Szeged adófizetőinek. Ezen valótlan kijelentése megsértette jó hírnevemet, ellehetetleníti közéleti munkámat. Az alperes a sajtón keresztül kérjen bocsánatot, hogy az általa elmondottak nem felelnek meg a valóságnak – ismertette keresetét csütörtökön Gyimesi László a Szegedi Törvényszék előtt.

Gyimesi-Botka-per a bíróságon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Az ominózus kijelentés november 17-én hangzott el, amikor Botka László rendkívüli sajtótájékoztatón vázolta fel a szegedi trolibeszerzés ügyét. Lapunk többször foglalkozott a témával: az Unió által támogatott 30 milliárd forintos szegedi elektromos tömegközlekedési nagyprojekt része 13 új trolibusz beszerzése volt, amire közbeszerzési eljárást írt ki az önkormányzat és az SZKT. Tavaly január 7-én Gyimesi László, az önkormányzati cégek átvilágítását végző bizottság vezetője a Fidesz sajtótájékoztatóján bejelentette: „feltehetőleg az ajánlattevő cégek összejátszottak", s így „pénzügyi kár is érhette a várost". Az SZKT-igazgató, [namelink name="Tóth István Tibor"] kartellezés gyanúja miatt az ügy kivizsgálását kérte. A szabálytalansági vizsgálatot elrendelték, majd a nyomozást bűncselekmény megállapításának hiányában megszüntették. A polgármester sajtótájékoztatójáról azt írtuk: „Botka László hangsúlyozta, hogy a trolibeszerzést 290 forintos euróárfolyamon kalkulálta az önkormányzat. Az SZKT-igazgató megalapozatlan bejelentései miatt elhúzódó teljesítéssel a jelenlegi, 315 forintos euróárfolyamon jelentős anyagi kár érheti a várost a számlák teljesítésekor. A polgármester szerint a teljes összeg vonatkozásában akár 250 millió forintos többletköltség is lehet".

[namelink name="Bálint Gábor"], Botka László ügyvédje a kereset elutasítását kérte. Többek között arra hivatkozott, hogy a polgármester csak a január 7-i Fidesz-sajtótájékoztatóra reagált, ahol Gyimesi nem magánszemélyként, hanem a Fidesz elnökeként, mint jogi személy nyilatkozott. Botka László sem magánszemélyként, hanem az önkormányzat nevében beszélt. Az ügyben így sem a felperes, sem az alperes nem lehet magánszemély. – Ráadásul Botka László nem tényállítást, hanem véleménynyilvánítást fogalmazott meg – mondta az ügyvéd. Gyimesi szerint a polgármester személy szerint őt nevezte meg károkozóként, és tényeket állított. Lakatos Péter bíró egy sajtótájékoztatóról szóló hangfelvételt játszott be, amelyen Botka László az alábbiakat mondta: „A Gyimesi sajtótájékoztató, Tóth feljelentés, 1 éves késlekedés 250 millió forint kárt okozott Szeged város adófizetőinek".

Gyimesi szerint ha ez véleménynyilvánítás lett volna, akkor a polgármesternek feltételes módot kellett volna használnia. A hangfelvétel valódiságát az alperes ügyvédje nem vitatta, de kijelentette: a keresethez becsatolt sajtótudósítások egyike sem tartalmazta a fent említett mondatot, így a polgármesternek nincs miért elégtételt adni. Gyimesi László ezután módosította keresetét: a polgármester a „Gyimesi sajtótájékoztató, Tóth feljelentés, 1 éves késlekedés 250 millió forint kárt okozott Szeged város adófizetőinek" mondatról jelentse ki a nyilvánosság előtt, hogy az valótlanságot tartalmazott. Elmondása szerint a szövegrészlet a Rádió88-ban többször lement, így 15 napot kért beszerzésére.

A tárgyalást elhalasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!