Szeged és környéke

2008.07.30. 21:32

Kamaszkorban a szerelembe szeretünk bele

Szeged - A szerelem hevében hisszük: megtaláltuk magunk mellé az ideális párt. Aztán jönnek a hétköznapok, és kiderül: választottunk cseppet sem olyan álomszerű.

Farkas Judit

– Kedves, odafigyelő, okos, családcentrikus – sorolták a Kárász utcán üldögélő kamaszlányok a jövendőbeli vágyott tulajdonságait. De azért a külső sem mindegy, mert igenis számít az első benyomás, vallja a 16 éves Szatmári Diána. – Zöld vagy kék szem, ne legyen se túl sovány, se túl mackós – szedték össze az ideális pasi külső jegyeit barátnőivel. Ha egy ilyen fiú jönne szembe vele, akár még kezdeményezne is, bár ez nem jellemző rá.

Milyen a tökéletes?

Bajnóczi Bálint korántsem fejtette ki ennyire részletesen, milyennek képzeli a tökéletes nőt. – Őszinte, hűséges legyen, és ne legyen nehezebb nálam – mondta diplomatikusan. Dr. Beliczay Zsuzsa pszichiáter-szexológus szerint nem meglepő a szűkszavúság: a fiúknál is előfordul, de elsősorban a lányokra jellemző az ideálkép kialakítása.

– Más az ifjúkori és az érett felnőttszerelem. 13 éves kortól 23-ig gyakran előfordul, hogy a fiatal nem a partnerbe, hanem magába a szerelem érzésébe szerelmes, és beleképzeli a partnerébe a vágyott tulajdonságokat – magyarázta a szakember. És amikor egy lakásba költözünk a „szőke herceggel", kiderülnek kisebb-nagyobb hibái, jön a meglepődés.

A szerelemre méltó pár ideálképének kialakítása a tiniket jellemzi. Fotó: Schmidt Andrea

A szerelemre méltó pár ideálképének kialakítása a tiniket jellemzi.
Fotó: Schmidt Andrea

Óh, Rómeó!


Dia nem rajong elérhetetlen sztárokért, inkább a kiszemelt fiút „sztárolja", sokan azonban hírességek közül választják ki az ideált. Dolhai Attila, az Operettszínház művésze nem egy lányszívet dobogtatott már meg Rómeóként, Rudolfként vagy a Szentivánéji álom szerelmes Lysanderének szerepében – de a házasságában nem okoznak problémát a rajongók.

– Némelyikük túl nyitott, két találkozás után hajlamosak úgy viselkedni, mintha ezer éve ismernének – mesélte a leggyakoribb esetet. Ám szó szerint a nyakába még senki sem vetette magát.

A művész egyébként soha nem kergetett álomképeket, nem volt fontos, szőke-e vagy barna a kiszemelt. – Az emberben idővel kialakul, kire-mire van szüksége. A feleségemben minden megvan, amire vágytam – árulta el. Ennek megfelelően vigyáz is a kapcsolatára két kislánya édesanyjával. És hogy érte-e őket meglepetés a hétköznapokban? – Igaz, lakva ismerszik meg a másik ember, de olyan nagy csodák nem estek meg. Ha két ember szereti egymást, és együtt akar élni, kompromisszumokat kell kötniük, alapvetően viszont egyikünk sem változott meg – válaszolta a népszerű musicalszínész. Elfogadták egymás szokásait: te így csinálod, én úgy.

Dolhai Attila a színpadon gyakran hősszerelmesként dobogtatja meg a lányok szívét. Fotó: Miskolczi Róbert

Dolhai Attila a színpadon gyakran hősszerelmesként dobogtatja meg a lányok szívét.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az Operettszínház sztárjával a szexológus is egyetért: praxisában úgy tapasztalta, az esetek 80 százalékában meg lehet oldani az eltérő tulajdonságokból, szokásokból fakadó gondokat, ha mégsem, segíthet a párterápia. Előfordulhat azonban az is, hogy olyan különbségek jönnek elő az együttélés során, amelyeket a társak nem tudnak összeegyeztetni. Dr. Pászti Ágnes házasságának is ez vetett véget.

Párválasztó illat

Klaus Wedekind, a berni egyetem professzora tíz éven át tesztelt nőket, akik férfiak által három napig viselt pólók közül választották ki a legszexisebb illatot. A legtöbb nő azt a szagot találta a legvonzóbbnak, amelynek tulajdonosa az övétől különböző génekkel bír: ösztönösen olyan partnert választanak, aki gazdagabb immunrendszerrel rendelkező gyermeket nemz nekik. A fogamzásgátlót szedőknél viszont a tabletta a terhesség szimptómáit utánozza, így a nő vele azonos DNS-sel rendelkező társat választ – olyan hozzá közel állót, akit terhesen maga mellett szeretne tudni.

– Nem képzelődtem magas, szőke hercegről. A szerelem mellett az ápoltság, a lelki harmónia volt fontos, a közös értékrend. Olyan párra vágytam, aki hasonlóan családcentrikus, mint az édesapám – mesélte a politikus-ügyvédnő, a Centrum Párt elnöke. Volt férjében meg is találta mindezt, ám a közös élet a hosszú udvarlás ellenére sem működött.

A próbaházasság haszna

– Akkoriban nem volt divat az együttélés, így a házasság után derült ki, hogy alapvető életritmusbeli különbségeink vannak. Lényegesen gyorsabb tempóban élem az életem, mint a volt párom – emlékezett vissza. Végül négy év után úgy határoztak, elválnak – ám máig jó a kapcsolatuk, és a most 31 éves, Tokióban kutató fiuk sem szenvedte meg a döntést.

– Svédországban szokás a próbaházasság, a fiatalok fél-egy év alatt kitapasztalják, tudnak-e együtt élni – említette a szexológus az intézményt, amit rendkívül hasznosnak tart. Így időben kiderülhet, melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel mi ruháztuk fel a másik felet – és visszakerül-e a kupak a fogkrémre. – A fiatalkori szerelmeket pedig nem szabad tiltani – figyelmeztette a szülőket: így tanulják meg a kamaszok, mi mindenre van szükség egy sikeres kapcsolathoz.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!