Szeged és környéke

2013.06.17. 21:19

Lepukkant Fiat keresi gazdáját a Diófánál

Szeged - Nem sokat ér a hatósági felszólítás azoknak az autótulajdonosoknak, akik már egyszer elhatározták, hogy forgalmi nélküli autójukat Szeged egyik eldugott parkolójában hagyják az örök enyészetnek. Ha lejár a türelmi idő, és nem jelentkezik a tulajdonos, a közterület-felügyelet autóbontóba viszi a kocsit. <br>

Kiss Gábor Gergő

Hónapok óta áll egy piros színű, rendszám nélküli Fiat a Diófa kispiac előtti ingyenes parkolóban: a jármű kerekei leeresztettek, a kocsi hátulján egy CH, azaz svájci felségjelzésű matricát hagyott tulajdonosa.

– Hogy ilyen matrica van egy autón, az még nem jelenti egyértelműen azt, hogy valóban külföldön forgalomba hozott kocsiról van szó – mondta [namelink name="Nagy Sándor"], a RoncsAutó Kft. ügyintézője. A szegedi vállalkozás többek között gépjárműbontással és forgalomból kivonással foglalkozik. – Teljesen díjmentesen vesszük át a kivonásra és bontásra ítélt autókat, amiket ingyen be is szállítunk a telepünkre. Csak a tulajdonos nemtörődömségén múlik, hogy egy parkolóban hagyja elpusztulni járművét. Még az okmányirodai ügyintézést is vállaljuk helyette, így az összes költsége annyi, hogy kijön a telephelyünkre, ahol fél óra alatt elvégezzük a szükséges papírmunkát – magyarázta Nagy Sándor.

Az ügyintéző a külföldi rendszámú autókkal kapcsolatban közölte: ha valaki az unió területén belül a továbbiakban nem kívánja használni járművét, azt kötelező leadnia egy helyi, a szükséges papírokkal rendelkező autóbontóban, ahol bontási és átvételi igazolást adnak ki, ennek birtokában elszállíttathatja járművét abba az országba, ahol azt forgalomba hozták. A külföldre való szállítás ugyanakkor már pénzbe kerül a tulajdonosnak.

Elhagyott autó a Diófa előtti parkolóban. Szegedről évi 20-25 sorsára hagyott autót szállítanak a járműbontóba. Fotó: Schmidt Andrea

Elhagyott autó a Diófa előtti parkolóban. Szegedről évi 20-25 sorsára hagyott autót szállítanak a járműbontóba.
Fotó: Schmidt Andrea

[namelink name="Molnár László"], a szegedi önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta: az önkormányzat közterület-felügyelete illetékes az ilyen ügyekben, évente Szegedről 20-25 sorsára hagyott autót szállítanak a járműbontóba. Egy érvényes forgalmi nélküli autót a KRESZ és a közterület-felügyeletről szóló törvény értelmében főút mellett egyáltalán nem szabad hagyni, mellékúton a KRESZ szerint 10, a közterületi törvény szerint 30 napig tárolható. Az önkormányzat Szegeden az utóbbi, megengedőbb törvényt alkalmazza. – A 30 nap lejárta után a közterület-felügyelők egy sárga csomagban hagynak figyelmeztetést a tulajdonos autóján, hogy szállíttassa el járművét. A felszólításnak csak nagyon kevesen tesznek eleget, sok vidéki is Szegedre hozza elhagyásra ítélt járművét – mondta Molnár László.

Ha nem viszi el a tulajdonos az autót, a közterület-felügyelők a kocsit a bontóba viszik, ahonnan még egyszer értesítik a gazdát járművének helyéről. Ha erre sem jelentkezik, megkezdődik a bontás. Bár a központi adatbázisból lehívható a tulajdonos neve és elérhetősége, a bontásra ítélt kocsik tulajdonosát végül nem büntetik meg, ugyanis a bontással megtérül a parkolóból a roncstelepre való szállítás költsége. A svájci címkével ellátott piros Fiatról Molnár László azt mondta: meglepődne, ha svájci tulajdonosa lenne. Az elmúlt 10 évben az önkormányzatnak csak egy külföldi tulajdonú elhagyott autóval szemben kellett intézkednie, és a kutatásba a nagykövetséget is bevonták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!