Szeged és környéke

2019.01.28. 19:06

Március végén dönthetnek Magda Marinko szabadlábra helyezéséről - újabb életfogytiglan vár rá Szerbiában

Március 24-én dönt a rettegett halálosztó, Magda Marinkó feltételes szabadlábra helyezéséről a szegedi büntetés-végrehajtási bíró. A döntés nem jelent szabadulást - csak "áthelyezést".

A mai napig nem tudni, ki végzett a szegedi cukrászfamíliával - írtuk január 24-én, a Z. Nagy család meggyilkolásának 25. évfordulóján. Ezt az esetet nem tudták rábizonyítani Magda Marinkóra - több másikat azonban igen. Január 28-án fogták el az egykori Jugoszláviából áttelepült volt idegenlégióst, aki a délszláv háború idején állítólag a szerb Arkan kapitány rettegett szabadcsapatának tagja volt - a pestisracok.hu információi szerint március 24-én dönthetnek Szegeden a szabadon bocsátásáról. Amikor elítélték, még nem létezett Magyarországon tényleges életfogytiglan, ezért 25 év után kötelezően vizsgálják, szabadulhat-e.


Szerencsére szó sincs arról, hogy ténylegesen szabadlábra kerülne, ugyanis - ahogy korábbi cikkünkben részletesen megírtuk - Szerbiában is életfogytiglan vár rá.  Magda Marinkót jelenleg a Szegedi Fegyház és Börtön fegyház fokozatú épületének úgynevezett HSR-körleté­ben (hosszú idejű, speciális rezsimű körlet) tartják fogva, az országban egyedülállóan magas biztonsági intézkedések közepette. A bírónak mérlegelnie kell a fogvatartott rácsok mögötti magatartását, továbbá azt is, hogy a sorozatgyilkos jelenleg veszélyt jelent-e a társadalomra vagy sem.


 

Az egykori Jugoszláviában rablógyilkosságokért ítélték halálra - a halálosztó és csapata 1993. ja­nuár 24. és 1994. január 26. között ölte meg áldozatait és fosztotta ki őket, a szabadkai és palicsi gyilkosságokért a szomszédos országban kell felelnie. Szabadkán 1993. január 24-én ki akartak rabolni egy ékszerészt, aki elutazott a városból, ám a bejárónőt ott találták a házban, és Magda Marinkó agyonlőtte az asszonyt.

2001-ben eltörölték Szerbiában a halálos ítéletet, így Magda Marinko büntetését is életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták. Ez legalább negyven év szerb börtönt jelent számára. 86 évesen szabadulhat, ugyanis legkorábban harminc év eltelte után vizsgálhatják felül büntetését. Szerbia már korábban kérte a kiadatását, de Magyarországon már akkor sem volt halálbüntetés, és érvényben volt egy szerződés, amelyik szerint nem adhatunk ki olyan országnak bűnözőket, ahol kivégezhetik őket. Ez az akadály már elhárult.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!