Szeged és környéke

2013.05.21. 16:22

Még a jó bort is kiköptük - Szeged bora idén egy 2008-as Vylyan Cabernet Franc

Szeged - 50 pincészet 120 palack borát zsűrizték kedden délelőtt a XIX. Szegedi Borfesztiválon. A társadalmi ítészek közé lapunk munkatársát is meghívták, így élesben figyelhettük meg, hogyan választják ki Szeged borát. <br>

Segesvári Csaba

50 pincészet 120 palack borát zsűrizték kedden délelőtt a XIX. Szegedi Borfesztiválon. Az Art Hotelben tartott közel 3 órás programon két zsűri is dolgozott: a borászokból, szakírókból álló 20 tagú csoportnak 30, míg a 8 tagú, többek között lapunk munkatársával is megerősített, leginkább borkedvelő amatőrökből álló ítészeknek „mindössze" 13 féle bor jutott.

Száraz fehér, majd rosé, később vörös és desszert borokat is kapott a társadalmi zsűri.

Száraz fehér, majd rosé, később vörös és desszert borokat is kapott a társadalmi zsűri.
– Meg kell tanulni köpni – mondta még a verseny elején [namelink name="Dlusztus Imre"]. A borszakíró azt javasolta, a bort csak forgassuk meg a szánkban, legfeljebb egy centet nyeljünk le, hogy „érezzük a hosszúságát". Megtudtuk, a kóstolást szigorú rendben folyik: először a könnyű fehérek, majd a rosék, később a testes vörösök kerülnek a pohárba. A sort rendszerint a desszertborok zárják. Hozzátette: a 2011-es, 2012-es évjárat jónak számít.

A társadalmi zsűriben virágkertész, rendvédelmi dolgozó vagy éppen önkormányzati képviselő is helyet foglalt. [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] szinte már szakértőként kóstolta a borokat, tavaly is helyet kapott a civil ítészek között. – A fehér borokon átnézünk, a vörösekre ránézünk – mondta [namelink name="Hálóné Tápai Anna"]. A Dél-alföldi Borsuli vezetőjétől megtudtuk, az egyensúlycentrikusságra kell figyelni: a savra, az alkoholra és a cukorra. – Elsődleges a gyümölcsből származó, másodlagosan pedig a technológiából származó aromákat figyeljük. A bor egy élő anyag, a palackban is tovább fejlődik – tette hozzá.

Dlusztus Imre: Meg kell tanulni köpni!

Dlusztus Imre: Meg kell tanulni köpni!
Száraz fehér, majd rosé, később vörös és desszert borokat is kapott a társadalmi zsűri. Kakukktojásként egy édes gyümölcsbort is felszolgáltak, amit többen egyből ki is öntöttek: túl édesnek találták. Megtudtuk: míg a fehér borok gyümölcsös, addig a vörösek csokoládé vagy éppen meggy illatúak. Borrajongóként inkább csak ízlelgettünk a poharunkba került nedűket, a szakmai vitából kimaradtunk. A társadalmi zsűri döntött: egyik győztesnek a Csányi Pincészet Villány Cuvée-jét választotta.

A nyertes borok

Szeged város bora az idén a Vylyan Pincészet Villányi Cabernet Franc 2008-as évjáratú bora lett. A fesztivál legszebb fehér bora címet a Gál Szőlősbirtok és Pincészet 2012-es évjáratú Kunsági Cserszegi Fűszerese kapta. A legszebb vörös bor kategóriában a Vesztergombi Pincészet Szekszárdi Turne Cuvée 2011-es bora nyert. A legszebb desszert bor a Tokajicum Reneszánsz Cuvée 2010-es bora lett.

Címkék#bor#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!