Szeged és környéke

2010.03.03. 22:19

Méteres belvíz a subasai pincékben - videóval!

Subasa - Átmenetileg tengerpartivá váltak a subasai üdülők – a tulajdonosok legnagyobb bánatára. Elöntötte a belvíz az alacsonyan fekvő, 1000-1500 ember lakta területet. Egyes pincékben méteres víz áll. Képviselőjük ígéri: szivattyútelep épül.

R. Tóth Gábor

A 17 centimétert jelző csíkig lett nedves a mérőszalag, amit a telkén álló vízbe dugott tegnap délután a subasai üdülőövezetben Molnár István. Feleségével Dorozsmán él, de tavasztól egyre több időt töltenek víkendházukban. Jelenleg a telek felén a belvíz az úr.

– 9 éve nem voltunk hasonló helyzetben. A pincében akkor állt utoljára a víz. Most egyméteres. Hegesztőtrafót, szerszámokat, mindent átmenekítettem a kamrába. Jöjjenek be, már ameddig bírnak – invitált a férfi. Jó két hete áll fenn ez az állapot – 9 éve másfél hónap alatt húzódott vissza a belvíz.

Apró gyík menekült a szárazabb föld felé, csicsogott a fű a talp alatt, ahogy léptünk, egy piros kanna árválkodott a víz közepén. Nem gondolták a tulajok, hogy valaha tengerparti lesz az üdülőjük.

Molnár István telkén csicsog a víz mindenütt. A pincéjében pedig derékig ér. Fotó: Schmidt Andrea

Molnár István telkén csicsog a víz mindenütt. A pincéjében pedig derékig ér.
Fotó: Schmidt Andrea

– A szomszéd földje jó 15 centiméterrel magasabban van, 12 kocsi homokot hozatott rá. Jó néhányan beüzemelték már a búvárszivattyút – mesélte Molnár Istvánné, aki szerint „nagyon kellene ide csatorna és közvilágítás is". Amíg beszélgettünk, megérkezett a kertszomszéd, lapunk nyugdíjas fotóriportere, Somogyi Károlyné. Magdika már metszeni jött – egy-két fához azonban oda sem fért. – Komplett tenger van itt – kommentálta. Török Imre úgy emlékszik, 30 év alatt negyedszer jött fel a víz a portáján.

A rengeteg hótól, a sok esőtől úgy jön a víz a pincékbe, mintha muszáj lenne. Az utak sárosak, alig járhatók. Ha beül az ember az autóba, nagy gázzal és sok szerencsével talán ki tud menni a sártengerből. A gyalogosok meg mennek, ahogy bírnak. Talán ha vízelvezető árkokat készítenének, az pillanatnyilag megoldást jelentene – írta lapunknak elektronikus levélben Selymes Kristóf.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/t/l/k/-/thumb_tlk-L8UGkaJdfoiWPaBkdw/2.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3DdpveaO4uu5GSwAaWhhx9j3iqfhM3Z73AsmkmlPJWhuGvVc9wKe2wHT4_razTrSD6sDgvrmO478XDV2CbiDQbp26IhGGmIMKTea4PEs2uYGy_1DHL2zSsqdycIqY0l9s_ljWqRiDQR6K6vOavi8famCMG7Kh-CdW7p8vCyrzGZCCVsWsAlxjqEc06uNwVVSfDVPXpee9dIFaEOCZj7XYvae2mqbffAHVY&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3Dtlk-L8UGkaJdfoiWPaBkdw&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3Dtlk-L8UGkaJdfoiWPaBkdw&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "320", "277", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "320");

so.addParam("height", "277");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("tlk-L8UGkaJdfoiWPaBkdw");

// ]]>

Belvíz Subasán. Videó: Németh Norbert 
Becslések szerint 1000-1500 ember él Subasán. Már nem csak üdülők épülnek – sokan egész évben itt laknak. – Mélyen fekvő területről van szó, a Gesztenye utcában gyerekkoromban még térdig érő víz állt – idézi fel Fábián József, a választókerület önkormányzati képviselője. – Az úristen pénze nem volna elég ide, mert csak 2002 óta fejlődik a terület. Szivattyútelep kellene, egy átemelő berendezéssel, amelyhez 6-8 utca vizét gyűjtenék össze a csatornák. Erre készültek tervek: évek óta ígéret van rá, de eddig a domaszéki út fejlesztése volt a legfontosabb feladat – ez megoldódott. A telephez 3 éve rendelkezésre áll a telek, remélem, idén el lehet kezdeni az építkezést – mondta a képviselő, aki nem kívánt becslésekbe bocsátkozni arról, mindez mennyibe kerül. Kész a közvilágítás terve is: a 7,5 milliós beruházást – az útfelújítással együtt – idén elkezdik.

Nehezen járható, sáros utak, elöntött portáka Dorozsma melletti Subasán. Fotó: Schmidt Andrea

Nehezen járható, sáros utak, elöntött portáka Dorozsma melletti Subasán.
Fotó: Tóth Gábor Gyula

Egyre több a belvizes terület

Három nap alatt 31 ezerről 43 ezer 600 hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a megyében – tájékoztatta lapunkat Keller Péter, az Atikövizig ügyeletvezető-helyettese. A 8 védelmi szakaszból tegnap 7-ben volt másodfokú a készültség, 30 szivattyútelep dolgozik folyamatosan, és napi 3 millió 150 ezer köbméter vizet emelnek át a Tiszába, illetve a Marosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!