Szeged és környéke

2009.08.30. 09:31

Nem divat a kukkolás a naturista strandon

Sziksóstó - Hamarosan vége a strandszezonnak, a fürdőzők igyekeznek kihasználni a késő nyári napsütés utolsó pillanatait. Kilátogattunk a sziksóstói naturista kempingbe: szezonzáró sétánk során többek között megtudtuk, hogy a naturizmus természetes, a kukkolás pedig nem trendi.

Kovács Kriszta

Előre felkészítették a vendégeket, hogy újságíró és fotós érkezik a sziksóstói naturista strandra. Mi nem vetkőztünk le, ruhában sétáltunk és beszélgettünk a napozó, fürdőző nudistákkal. Az idilli környezetben, öt és fél hektáron elterülő strand és kemping évente 2500 vendéget fogad. A sátorozók fele külföldi, a strandra leginkább szegedi és Szeged környéki naturisták érkeznek, mindenkit regisztrálnak.

– Nagy figyelmet fordítunk a vendégek kényelmére. Van szaunánk, jakuzzink, és kialakítottunk egy közösségi teret, ahol nyugodtan lehet beszélgetni, sportolni, a gyerekek pedig játszani tudnak – mutatta Sándor János ügyvezető, miközben körbevezetett bennünket a „birodalmában".

Elmesélte: a naturizmus nem elsősorban meztelenséget jelent, hanem azt, hogy harmóniában élnek a természettel. Náluk például nem jellemző a szemetelés, a strandon nincs is külön takarító személyzet, mivel fölösleges. A környezettudatosság számukra nem divat, hanem életforma. Ahogyan a ruha nélküli szabadság is.

Családi idill – napozás a sziksósi tó partján. Fotó: Karnok Csaba

Családi idill – napozás a sziksósi tó partján.
Fotó: Karnok Csaba

– Jó a levegő, jó a társaság, eszünk ben sincs textiles strandra menni – magyarázta Józsi és Juli. A pár már húsz éve jár a szikire. – Praktikus, mert nem kell minden évben új fürdőruhát venni – viccelődött Juli. A higiéniáért aggódók megnyugtatására elmondták: a büfé székeire törülközőt kell teríteni, és arra ülnek.

Kukkolók nincsenek. Régebben a fák és bokrok között bújtak el a gyerekek, fiatalok, hogy meglessék a meztelen fürdőzőket. Az interneten viszont már bárki talál pucér képeket, ezért a naturisták meglesése nem olyan érdekes. Kukkolni a strandolók között sem illik. A szexuálisan kihívó viselkedés sem divat, mint a textiles strandokon, ahol hébe-hóba belebotlunk ölelkező párokba.

Az idilli környezet miatt szeretik a vendégek a sziksóstói naturista kempinget. Nem árt, ha csúszáskor vizes a csúszda... Fotó: Karnok Csaba

Az idilli környezet miatt szeretik a vendégek a sziksóstói naturista kempinget.
Nem árt, ha csúszáskor vizes a csúszda... Fotó: Karnok Csaba

– Itt tanultam meg úszni, a sekély vízben, néhány fiú segített – mutatott a vízre a húszéves Betti. Két hónapja dolgozik a büfében. Azt mondta, az első pár óra furcsa volt, de megszokta. Egy héttel később pedig ő is levetette a ruháit.

– A meztelen fürdés nagyon kellemes! Itt nem méregetik egymást az emberek. A hagyományos strandon sokkal jobban megnézik egymást a fürdőzők. Persze nem azt mondom, hogy itt nem nézünk egymásra, de diszkrétebb, barátságosabb az egész – árulta el Betti.

– Nagy figyelmet fordítunk a vendégek kényelmére – mondta Sándor János ügyvezető. Fotó: Karnok Csaba

– Nagy figyelmet fordítunk a vendégek kényelmére – mondta Sándor János ügyvezető.
Fotó: Karnok Csaba

A strandolók nem kigyúrt, izmos és tökéletes alakú férfiak és nők, hanem olyanok, akik elfogadták magukat, a testüket, olyannak, amilyen. Nem foglalkoznak azzal, hogy ki mit mond. Nem számít a társadalmi státusz vagy a kor – mindenki tegez mindenkit.

– Horvátországba és Berénybe jártunk, míg fel nem fedeztük a szegedi strandot. Először véletlenül keveredtünk naturista kempingbe, körülbelül nyolc éve. Mára, ha lehet, csak ezt választjuk – mondta a 40 éves Ivett. Férjével, a 37 éves Lacival és fiával, a kilencéves Bálinttal Pécsről érkeztek. – Az első egy-két órában azt hittem, hogy mindenki minket néz, de hamar megszoktam – emlékezett vissza. Elárulta, olykor az édesanyja is elkíséri őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!