Szeged és környéke

2009.02.04. 23:31

Nem szent tehén a Lófara

Szeged - Belvárosfelújítás kezdődik, tér lesz a Tisza Lajos körút Reök-palota előtti része. A többéves tervezőmunkára – így a huszárszobor áthelyezésére – rábólintott a tervtanács. Az emlékmű-restaurálást bíráló szakbizottságban közreműködő szegedi építész ellen etikai eljárást indított a tervező csapat.

Dombai Tünde

Újabb támadások érik a Tisza Lajos körút Lófaraként ismert szegletének átépítési tervét. A lapunkban is megszólalók – megírtuk – a 3. honvéd huszárezred emlékművének áthelyezését, a díszkerítés megszüntetését, a zöldfelület felszámolását ellenzik. A napokban a neves építészekből álló tervtanács azzal tett pontot az évek óta zajló komplex tervezőmunka végére, hogy elfogadta a Fekete Sas utca, Kölcsey utca által határolt háromszög „teresítését". Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől megtudtuk: a minden szempontot mérlegelő döntést az önkormányzat tudomásul veszi. A tér megváltozó funkciójáról azt mondta, sétatér lesz, ahol a lovas szobor a feltétlenül szükséges talapzatrestaurálás után a mostaninál hangsúlyosabb, központi helyre kerül. Úgy véli, a generáltervező szegedi kert- és tájépítész, Fekete Zoltán mellett szóló referencia a közmegelégedéssel átépített Szent István tér.

A huszárszobrot néhány méterrel viszik arrébb. Illusztráció

A huszárszobrot néhány méterrel viszik arrébb.
Illusztráció

A nyilvános tervtanácsi ülésen Fekete Zoltán és Nagy Imre építész az új tér új funkciójáról beszélt: a bemutatott művészeti koncepció szerint a most parkoló, úttest, járda, kerítés szabdalta kiskörútrészt átírta az élet. Ezért az átépítéskor a belváros szerves folytatásaként készül a kiskörút, a Kölcsey és a Fekete Sas utca itteni részének díszburkolása. Új, kiemelt talapzatra emelik a megnövekedett téren a huszárszobrot. Valódi teret nyitnak a jogi kar hallgatóinak, a REÖK látogatóinak, a szecessziós palota sarkán nyíló kávéházi terasznak, az első világháborús lovas szobornál emlékezőknek, valamint a szegedieknek és a turistáknak általában. A huszárszobrot néhány méterrel közelítik a Reök-palotához. Az elkerített, elzárt műemlékből megközelíthető szobor lesz. A kovácsoltvas kerítés nem tűnik el, a villamossáv melletti zöldsávot keretezik vele. Zöldfelület mindössze 80 négyzetméterrel lesz kevesebb, mint eddig. Tarnai István, a megyei építészkamara megyei elnöke dicsérte a tervet. Azt mondta, gyönyörű, mert jelentősen megemeli a terület használati értékét. Két európai példát is említett – a római Marcus Aurelius és a padovai Donatello-szobrot –, ahol a történelmi emlékek szintén megközelíthetők, koszorúzhatók.

Vélemények

A szoborrestaurálást véleményező művészeti lektorátusi zsűriben az Ybl-díjas szegedi építész, a megyei kamara alelnöke, Koczor György is közreműködött. Ellenzi a szobor elmozdítását és a zöldfelület megbontását. A tértervezők a tőle egy internetes újságban leközöltek miatt – melyet úgy értelmeztek, hogy a sajátja egyben a szakma véleménye lenne – a kamara etikai bizottságához fordultak. Az alelnök a tervezők levelét még nem látta. A terjedelmi korlátok miatt nem fejtette ki álláspontját. Tegnap az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megyei elnöke, Miklós Péter sajtótájékoztatón tiltakozott a szobor áthelyezése ellen.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!