Szeged és környéke

2016.07.22. 08:30

Perre mennek a hulladékudvar szomszédjai

Szeged-Szőreg - Bíróságon próbálják megakadályozni a tervezett szőregi hulladékudvar szomszédjai az építkezést. Szerintük az önkormányzat nem járta körül megfelelően a lehetőségeket.

Dombai Tünde

– Mikor tartott itt lakossági fórumot? Ne beszéljen mellé! Akkor szavaztatták meg a hulladékudvart, amikor már minden eldőlt. Ne nézzen minket hülyének! Bennünket képviseljen, ne a városvezetés álláspontját szajkózza! Mondjon le! – ilyen és hasonló kérdésekkel, beszólásokkal estek neki a tervezett szőregi hulladékudvar ellenzői a helyi önkormányzati képviselőjüknek csütörtökön. A Magyar és a Gyár utca találkozásához eredetileg sajtótájékoztatót hirdetettek, de miután ott Berkesi Ottó (DK) képviselő is megjelent, feszült hangulatú utcafórum kerekedett.

Szemrehányások

A lakosok – leghangosabban [namelink name="Gyovai József"] – azt hányták a politikus szemére, hogy nem egyeztetett velük a helyszín kijelölése előtt. Nem akarnak az ablakukból szemeteskonténert nézegetni, ezért perre mennek.

Megismételték, amit korábban megírtunk: kifogásolják, hogy a választási kampányban azt ígérte, a területen nem lesz hulladékudvar, az április eleji helyi szavazáskor pedig azzal kampányolt, ha nemmel voksolnak a szőregiek, akkor sehol nem lesz hulladékudvar a városrészben (2016. április 11.: Akarnak hulladékudvart, de nem a szomszédjukba). Szószólójuk a korrekt egyeztetést hiányolja, és sérelmezi, hogy más lehetőségeket az önkormányzat nem is mérlegelt rendesen.

 Változott a helyzet

 Amikor szóhoz jutott, [namelink name="Berkesi Ottó"] elmondta, több fórumot tartott, ahol kritikusai is részt vettek. Változott a helyzet – mondta. Pillanatnyilag viszont nincs miről tárgyalni. Az a helyzet állt elő ugyanis, hogy vagy a Magyar utcában lesz hulladékudvar, vagy sehol. A szőregiek többsége megszavazta a létesítését, a környezetgazdálkodás elindította a 10 milliárd forintos pályázatát, amelynek ez az 50 milliós fejlesztés a része lenne.

 

Perre mennek a hulladékudvar szomszédjai. Fotó: Török János (galéria)

Elismerte a környékbeliek jogát a tiltakozásra, és azt kérte, tegyenek is meg mindent érdekeik érvényesítéséért, amit a jog megenged. Bár többször is letorkolták, megjegyezte, a hulladékudvarról húsz éve megy a huzavona. Legalább öt helyszín felmerült már, de a lakossági tiltakozás mindet meghiúsította. Ezt az egy helyszínt támogatták a környékbeliek még az elődje, [namelink name="Rózsavölgyi József"] (Fidesz–L.É.T.) idejében, ezért erre kért engedélyeket a város.

Lassú kommunikáció

Amikor az önkormányzati képviselő tudomására jutott a lakosok ellenkezése, az utolsó pillanatban a szerb temető mögötti kaszálóról kezdett egyeztetni az önkormányzat a tulajdonos szerb ortodox egyházközséggel. Konkrét vételi ajánlatot küldtek a feljebbvalóiknak, vagyis a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyének. Abban megjelölték a vásárlás célját, és felajánlották, hogy 30 évig a város vállalja a kis és elöregedő közösség temetőjének gondozását, és hogy felépítik köré a díszkerítést. A javaslatot magyarul küldték, de a szerb püspök egyeztetni akart a felettesével, a belgrádi pátriárkával.


Fordításkor belekerült ugyan a levélbe egy fontos fordítási hiba, de azt a helyi lelkész, Kaplan Pavle segítségével kiküszöbölték. Így nem hulladéklerakó, hanem gyűjtőpont állt a levélben. Az egyház támogatta a javaslatot, ám végül a pályázati határidő rövidsége, az adminisztráció és a kommunikáció lassúsága miatt nem jött létre a megállapodás. Ezt érdeklődésünkre [namelink name="Kaplan Pavle"] esperesi helynök megerősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!