Szeged és környéke

2019.09.07. 21:55

Repülőnapot rendeztek Szatymazon, az időjárás közbeszólt - riport látványos fotókkal

Csak az időjárást érhette rossz szó a szombati repülőnapon Szatymazon, a légi bemutatók egy részét törölni kellett. Minden más jól sikerült, profi szervezés mellett kitűnően érezték magukat kicsik és nagyok.

Kovács András

Idén sem maradt el a repülőnap a Szatymaz Airporton, szombaton 11 órától követték a gyermekeket és felnőtteket egyaránt szórakoztató programok. A napot sárkányrepülő-bemutató nyitotta, ezen mások mellett a forráskútiak egyesülete is kitett magáért. Amíg a közönség az eget kémlelte és hüledezett a figurákon, azon, hogy mekkorát képes zuhanni egy ilyen szerkezet, addig a földi alámondásból megtudhatta, hogy a műrepülő motorja jellemzően 600 köbcentis és 40 lóerős. Kezdetben ezek nagyon hasonlítottak a Trabant motorjához, annyira, hogy kis átalakítással azokkal is rengeteget repültek.

Repülőnapot rendeztek Szatymazon, az időjárás közbeszólt - GALÉRIA. Fotó: Török János

A gyerekek is gyakran nézegetek felfelé, különösen akkor, amikor egy-egy quadrocopter a levegőbe emelkedett és különböző kis ajándékokat szórt le, vagy mini ejtőernyőket indított útjára. Két részletben is volt vitorlázó-műrepülés, az elsőt Tóth Ferenc tízszeres világbajnok mutatta be. Amíg felhúzták és elérte a megfelelő magasságot, a közönség érdekes és érthető műszaki leírást kapott a gép méreteiről, szerkezetéről és arról, hányszor nagyobb G-terhelést kaphat egy vitorlázó repülőgép pilótája, mint egy Forma-1-es versenyző.

A családi napnak is kitűnő rendezvényen 13 csapat bográcsában rotyogott az étek, és idén is volt kakukktojás: halászlét is készült a repülőnapon. A főzőversenyen első a helyi gondozási központ csapata lett, második a CE Glass, míg a harmadik a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola.

 

Repülőnapot rendeztek Szatymazon, az időjárás közbeszólt - GALÉRIA. Fotó: Török János

Innivaló is sokféle akadt, ám mind közül kiemelkedett a „frissen facsart" szatymazi őszibaracklé, cukor- és minden mentesen. Nem volt benne hiba, és ezt hivatalosan is igazoltuk Szatymaz polgármesterének, Barna Károlynak, akivel együtt kóstoltuk az ötliteres befőttes üvegből felszolgált gyümölcslevet.

Repülőnapot rendeztek Szatymazon, az időjárás közbeszólt - GALÉRIA. Fotó: Török János

Besenyei Péter motoros műrepülő világbajnok nem tudott felszállni Budaörsről az időjárás miatt – ez délután fél háromkor vált véglegesé, így bemutatója elmaradt, és az ezt követő légi programokat is törölték a biztonság miatt. A földieket azonban zavartalanul megtartották. A „Repcsik rajzversenyre" több mint két tucat alkotás érkezett, kakukktojás itt is akadt, egy hőlégballonos. – Ilyet biztosan senki nem rajzol – mondta a büszke anyuka, arra a buta kérdésünkre, hol van itt a repülő. A programot így lényegében Varga Viktor fellépése zárta, ám közel sem lehet azt mondani, hogy utána azonnal szétszéledt volna a nagyérdemű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!