Szeged és környéke

2019.04.13. 17:18

Rezsicsökkentés a Szegedi Tudományegyetemen: nyáron a klímák nagyon pörgetik a villanyórát

A gáz egy részét távhővel váltja ki az egyetem, áramszámláját napelemek telepítésével csökkenti, és azzal, hogy a szabadpiacon szerzi be. Így is 2,4 milliárd forint az éves rezsi.

Kovács András

Közel 300 épületben 1000 fogyasztásmérő óra van a Szegedi Tudományegyetemen, az intézménynek 2,4 milliárd forint az éves energiaköltsége. Ez havonta ezer mérőállást „generál", és évi hétezer darab energiaszámlát jelent. – Szét vannak szórva a telephelyek, az Öthalmi laktanya szinte már rá sem fért a térképre, a diára. Míg a miskolci kampusz jobb helyzetben van, mert egy bokorban vannak az épületei – mondta Fekete Tibor, az SZTE energetikai szakreferense. 


Megtudtuk, a rezsi legnagyobb tétele a villany, 42 százalékkal, a gáz 40, a víz és a csatorna pedig 14 százalékkal részesedik az éves közüzemi számla költségeiből. Összesen 398 ezer köbméter víz és 7,6 millió köbméter gáz után fizetnek. Úgy, hogy vesznek 33 ezer gigajoule termálhőt is, ami 4 százalékot jelent a teljes költségből.


Megtudtuk, 30 egyetemi épületet fűtenek termálhővel, így 25 millió forint az éves megtakarítás. Köszönhetően annak, hogy az egységnyi fűtőértékű földgáz 27 százalékkal drágább a távhőnél. Mínusz 10 fok alatt azonban már kevés a megújuló energia, rá kell segíteni gázzal is. 

Napelemek már 46 egyetemi helyszínen találhatók,  éves megtakarítás velük  közel 40 millió forint. Fotó: Karnok Csaba

Napelemek már 46 egyetemi helyszínen találhatók, éves megtakarítás velük közel 40 millió forint.

Fotó: Karnok Csaba

– Költségvetési intézményként az egyetem közbeszerzéssel veszi az energiát a szabadpiacról, és nem mindegy, mikor hirdetik meg és kötik le az éves mennyiséget – hangsúlyozta Fekete Tibor. Az év első harmadában általában a villamos energia olcsóbb, érdemes ekkorra időzíteni a vásárlását. 


Napelemek már 46 helyszínen vannak, 1,2 MW a beépített teljesítmény, az éves megtakarítás pedig közel 40 millió forint. Ez persze függ az aktuális áramártól és a napsütéses órák számától. Az elektromos fogyasztás évről évre növekszik, 2015-ben azonban volt egy nagyobb ugrás, akkor kezdett el működni az új, 265 ágyas klinikai tömb. Erre 600 kW a lekötött teljesítmény, ebbe az év nagyobbik felében bele is férnek, ám nyáron a klímák megpörgetik a villanyórát.

Veszteség és nyereség


Fekete Tibor összesítette az SZTE fő veszteségforrásit és energiahatékonyság-növelő megoldásait. Mínuszt termelhet a hibás „fogyasztói magatartás", a radiátorok és a klímák gondatlan használata, a távvezetékek és a homlokzatok nem megfelelő hőszigetelése, de az elavult nyílászárókon is szökik az energia. Megtakarítást hoz az energiaárak figyelése, a szénszünet, az épületfelügyeleti rendszer, a jobb hatásfokú tüzelőberendezés és a megújuló energia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!