Szeged és környéke

2012.11.29. 13:50

Rosta Mária aggódik a jövő évi István, a király előadásért

Szeged - Rosta Mária producer, az István, a király előadási jogaival rendelkező Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője lapunk megkeresésére válaszolva elmondta: nem érti, miért akarják meneszteni Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját és aggódik a rockopera Dóm térre tervezett jövő nyári, jubileumi bemutatója miatt.

Munkatársunktól

– Én már öregasszony vagyok, de én is csak a történelemkönyvekből ismerem azt a korszakot, amikor a politikusok mondták meg, hogy ki rendezzen egy darabot. A szegedi kulturális bizottság szerdai üléséről szóló hír, hogy önkormányzati képviselők határoznák meg, ki állítsa színpadra jövő nyáron a Dóm téren az István, a királyt, biztosan csak elírás lehet. Ilyesmi nem fordulhat elő 2012-ben egy polgári demokráciában – fogalmaz [namelink name="Szörényi Szabolcs "]felesége, [namelink name="Rosta Mária"] producer, az István, a király előadási jogaival rendelkező Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője.

Rosta Mária

Rosta Mária– Mind a szerzők, mind pedig a jogokkal rendelkező produkciós cég mindig arra törekedett, hogy az a rendező állítsa színpadra az István, a királyt, akinek aktuálisan mondanivalója van vele. Ez a nyolcvanas évek közepén [namelink name="Kerényi Imre"], a Nemzeti Színház főrendezője volt; a kilencvenes években [namelink name="Iglódi István"], a Nemzeti Színház igazgató-főrendezője, 2008-ban pedig [namelink name="Szikora János"], aki 2002-ben az új Nemzeti Színház nyitó előadását, Az ember tragédiáját rendezte. A szerzőkkel együtt most úgy ítéltük meg: 2013-ban Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház jelenlegi főigazgatójának van mondanivalója az István, a királlyal. Szeretjük Szegedet, de nem mindenáron; nekünk a darab a fontos, a mondanivalója és a megjelenése. Hozzátenném: mi sohasem szép előadást szerettünk volna látni, hanem jót. Az a lényeg, mi a darab aktuális üzenete. Egyik kiválasztott rendezőben sem kellett csalódnunk soha, mert ebben a szellemben állították színpadra a rockoperát. Úgy gondolom, ennyi tapasztalattal most sem veszítettük el sem az ízlésünket, sem az ítélőképességünket – hangsúlyozza Rosta Mária, aki azt is hozzátette:

– Három országos televíziós csatorna is jelentkezett, hogy augusztus 20-án szeretnék Szegedről közvetíteni az István, a királyt. Augusztus 30-án pedig a Budapest Sportarénában játsszuk az előadást, és a produkciót mögött jelentős támogatás van a kormányzat részéről is. Ezért is csodálkozom a kormánypártok szegedi képviselőinek fellépésén. Számomra ijesztőnek tűnik az is, ami a független, szabad festőművész, [namelink name="Győrffy László"] installációjával történt Szegeden. Lehet a művét szeretni vagy nem szeretni, de ezzel az ürüggyel kirúgni egy intézményvezetőt, teljesen abszurd dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!