Szeged és környéke

2008.07.23. 21:29

Sokat kell fizetnie a turistának a látnivalóért

Szeged - Több ezer forintjába kerül a városnézés annak a turistának, aki minden fontosabb látnivalót szeretne megnézni. Összegyűjtöttük Szeged nevezetességeinek belépődíját.

Munkatársunktól

A Szegedi Szabadtéri Játékok hétvégi előadására, a Szentivánéji álomra a legolcsóbb, még megvásárolható jegy 3700 forint. Megnéztük, mennyi pluszköltséggel járna, ha valaki nem sietne rögtön haza a „csillagtetős" színházi élmény után, hanem itt maradna hétvégére, és megtekintené a város nevezetességeit. Kiderült, körülbelül tízezer forintjába kerülne egy felnőttnek a kulturális program.

A városháza lépcsőházának színes üvegablakait, illetve a közgyűlési terem falait díszítő olajfestményeket és a mennyezeti freskót ingyen meg lehet csodálni, de csak az előre bejelentett csoportokat vezetik körbe. Az épület hangulatos udvara azonban a nyári estéken, a különböző programok alkalmával megtekinthető. Jelenleg a Muzsikáló Udvar kamarahangversenyeit 1800 forintért élvezhetik a zenekedvelők.

Az új zsinagógába is kell belépőt váltani

Az új zsinagógába is kell belépőt váltani
A mór-szecessziós stílusban épült új zsinagóga megtekintését vasárnapra kell tervezni, hiszen szombaton zárva vannak a kapuk. A Tisza Lajos körúton sétálgatva a turista megpillanthatja a gyönyörű szecessziós Regionális Összművészeti Központot. A Reök-palota belsejét teljesen ingyen meg lehet nézni, ha viszont például a július 24-én kezdődő Kogart-kiállításra is kíváncsi a látogató, 1000 forintos belépőt kell fizetnie. A kedvezményes ár 800 forint. Extra kedvezményben részesül, aki ellátogatott a szabadtéri valamely előadására, mivel a megvásárolt jeggyel a Reök kiállításai, programjai egy alkalommal ingyenesek.

A velencei Szent Márk tér méreteivel megegyező Dóm tér nemcsak a nemzetközi jelentőségű Szegedi Szabadtéri Játékoknak ad helyet. A vörös téglás épületek árkádjai alatt látható a Nemzeti Emlékcsarnok. Itt még nem kell a pénztárcánkba nyúlni, ha a magyar történelem, irodalom és természettudományok kiemelkedő személyiségeinek domborműveit szeretnénk megnézni. Az árkádok alatt működő Egyházmegyei Múzeum is a legolcsóbb szegedi látványosság, a felnőtteknek mindössze 60, a gyerekeknek 30 forint a belépő. A tér monumentális építményének, a fogadalmi templomnak nemcsak a belseje, hanem az altemploma és a tornya is megtekinthető. Bár az utóbbit csak tíznél több érdeklődőnek nyitják ki. A belépők 150-600 forintba kerülnek. A város legrégebbi műemlékét, a színpad melletti Dömötör-tornyot csak kívülről nézegethetik.


A Móra Ferenc Múzeum mögötti várkertben zajló templom ásatását is meg lehet nézni az idén. 600 forint a felnőtt belépőjegy, és tárlatvezetést is tartanak. A múzeum és a vár között felállított színpadon a Szegedi Várjátékok augusztus közepéig tartanak, 600-800 forintért látogathatók a programok.

A Szent István téri víztorony kapuit minden hónap első szombatján, illetve a szabadtéri játékok napjain nyitják meg, így a turisták 200 forintért a magasból gyönyörködhetnek a szegedi panorámában. A héten megrendezett Hungarikumfesztivál egyik kísérőprogramja a víztoronyban berendezett szikvíztörténeti kiállítás.

Városnézés vízen, levegőben, kisvasúton

A szegedi panorámában a vízről és a levegőből is gyönyörködhetünk. Három személy esetén a sétarepülés 3300 forintba kerül. A Novotel Hotellel szembeni kikötőből pénteken és vasárnap sétahajó indul – 1000 forint a vízen ringatózás. Ha gyalog fárasztó a városnéző túra, kisvonatra is szállhatunk. A gumikerekes járgány vasárnap és hétfő kivételével óránként indul mindennap 10-től 18 óráig a szegedi nagyáruház elől, és 500 forintba kerül. A délután négy órás járatra 600 forint a jegy, mivel angol és magyar nyelven zajlik az idegenvezetés.

Ha elhagyjuk a belvárost, ellátogathatunk a vadasparkba és az újszegedi füvészkertbe, ahol e hét végén lótusznapokat rendeznek. 

Látnivalók a megyében

A Vásárhelyre érkező turistáknak feltétlenül látniuk kell az Emlékpont kiállítását, ezt a felnőttek 800, a gyerekek 400 forintért tehetik meg. Ajánlják még a helyi Tourinform-irodában a Tornyai János Múzeumot, az Alföldi Galériát (mindkét helyen 400, illetve 200 forint a belépő), és a Belvárosi Fazekasházat. Utóbbiban a gyerekcsoportok fejenként 300, a felnőttek pedig 500 forintért nézhetnek szét, míg a korongozást egy ezresért próbálhatják ki. Vásárhely jellegzetes és nevezetes épülete a városháza, a Fekete Sas Szálló és a zsinagóga, ezeket, valamint a templomokat díjmentesen tekinthetik meg az érdeklődők.

Szentesen érdemes megnézni az Alföld festőjének, Koszta Józsefnek a kiállítását. A róla elnevezett múzeumban, a volt megyeháza épületében 200 forint a belépő. A Fridrich fényirdát az előre bejelentkezők látogathatják 100 forintért. Szentes egyik legszebb és legrégebbi épülete a főtér közelében az ortodox templom, amelyet kérésre a helyi görögök kinyitnak a turistáknak.

Makó látványosságai közül a József Attila Múzeumban kell fizetni – felnőtteknek 200, nyugdíjasoknak 100 forintot, a diákok ingyen nézhetik meg a múzeumot. Ezzel az állandó és az aktuális tárlatok mellett megtekinthetik az Espersit-házat is a látogatók. Ingyenes a belépés nyitvatartási időben a Makovecz Imre által tervezett Hagymaházba, a Korona Szállóba és a város legmagasabb épületébe, a Návay téri víztoronyba is.

Címkék#turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!