Szeged és környéke

2008.04.01. 10:30

Szabadlábon a balástyai gyilkos

Balástya - A bíróság szabadlábra helyezte a balástyai, Dózsa György utcai gereblyés gyilkost. A nő ellen korábban garázdaság és testi sértés miatt már folyt büntetőeljárás, azonban azokat kóros elmeállapotára tekintettel megszüntették. A balástyaiakat felháborítja, hogy kiszabadult Lajos László gyilkosa.

Munkatársunktól

- Félek az Icától. Mindenki fél tőle – mondja alig hallhatóan Nagymihály Józsefné, Margit néni. A 74 éves asszony harminc évig nevelőanyja volt Lajos Lászlónak. A 49 éves balástyai férfit két hete, március 16-án a nyílt utcán egy gereblyével agyonverte a szomszédja, az 54 éves B. Mihályné T. Ilona. A nőt őrizetbe vették, majd letartóztatták.

A bíróság a múlt héten pénteken, Lajos László temetése előtt egy nappal szabadon engedte a faluban gereblyés gyilkosként emlegetett asszonyt, aki Szegeden felült egy autóbuszra, Balástyán leszállt, és hazasétált. Margit néni rá utalt, amikor azt mondta: „Félek az Icától".

Mások is félnek B. Mihályné T. Ilonától. A Dózsa György utcában lakó idős, nyugdíjas nők és férfiak péntek óta nem mernek kimenni az utcára, róluk családtagjaik gondoskodnak. A kisgyerekeket a szüleik nem engedik ki, és még a felnőttek is messze elkerülik az asszony házát.

– Ez az egész nem most kezdődött! Az illetékesek elgondolkozhatnának, hogy miért kellett egy embernek meghalnia – lép hozzánk láthatóan feldúlva a gyilkosság helyszínétől két háznyira lakó Virág Mihályné. – Három éve ez a nő az egyik szomszédasszonyát már majdnem megölte, belevágott a fejébe egy metszőollót.

Nagymihály Józsefné nevelt fia családi sírjánál - a temetéskor még nem tudta. hogy a gyilkost szabadon endegték. Fotó: Miskolczi Róbert

Nagymihály Józsefné nevelt fia családi sírjánál - a temetéskor még nem tudta. hogy a gyilkost szabadon endegték. Fotó: Miskolczi Róbert
Papdi Irén azt mondja, „minden" 19-20 éve kezdődött, akkor B. Mihályné, T. Ilona ököllel majdnem kiverte az egyik fiának a bal szemét, majd ráuszította a kutyát.

Lajos Lászlót szombat délelőtt temették el. Margit néni a temetéskor még nem tudta, hogy nevelt fia gyilkosát szabadlábra helyezték, ugyanis senki nem merte megmondani neki, mert féltek, hogy az idős asszony rosszul lesz. Most azt mondja, lehet, hogy védelmet kellene kérni a rendőrségtől.

Beismerő vallomás

Az emberöléssel gyanúsított nő beismerő vallomást tett – tájékoztatta lapunkat Tuczakov Szilvána. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt is elmondta, hogy a házi őrizet betartását a Kisteleki Rendőrkapitányság ellenőrzi.

– Nem beszélek! A viszontlátásra! – ezt már B. Mihályné, T. Ilona kiabálta felénk. Az asszony 25 éves lányával és nyolc kutyájával csak egy pillanatra mutatta meg magát, de a lehúzott redőnyök mögül figyelte, hogy mi történik az utcán. Az utcabeliek szerint a nő naponta többször is előmerészkedik.

A balástyaiakat felháborítja, hogy a gereblyés gyilkost szabadlábra helyezték. Az utcán, a boltokban, a kocsmákban mindenki erről beszél. A Dózsa György utca végén, a Búfelejtő sörözőben Locskai Mariann és Fehér János is azt mondja, amit mindenki: ha valaki gyilkolt, hogy kerülhet néhány nappal később szabadlábra? Miért lehet valaki ellen elmeállapota miatt megszüntetni több büntetőeljárást, de hagyni gépjárművet vezetni? Miért nem rendelik el kényszergyógykezelését?

Kóros elmeállapot

A Szegedi Városi Bíróság március hó 19-én 30 napra tartóztatta le B. Mihályné T. Ilonát, aki ellen a rendőrség halált okozó testi sértés bűntette miatt indított büntetőeljárást. A városi bíróság nem zárta ki, hogy a nő szabadlábra kerülése esetén újabb bűncselekményt követ el, mivel korábban több hasonló eljárás is indult ellene, amelyeket megszüntetettek. A Csongrád Megyei Bíróság azonban nem értett egyet a városi bírósággal, és megváltoztatta az első fokú határozatot, megszüntette az előzetes letartóztatást, egyúttal elrendelte az asszony házi őrizetét. A gyanúsított a házát 9 és 10 óra között elhagyhatja. A B. Mihályné T. Ilona ellen korábban garázdaság és könnyű testi sértés miatt indított büntetőeljárásokat kóros elmeállapotára tekintettel megszüntették.

Címkék#Balástya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!