Szeged és környéke

2016.03.08. 07:30

Szegedi hajóskapitány lánya mentené meg a Szőke Tiszát

Szeged, Zebegény - A szegedi származású Farkas Judit megmentené az utókornak a Szőke Tisza még fellelhető darabjait, amiket a Hajózástörténeti Múzeumában mutatna be.

Szabó C. Szilárd

Állami segítséggel emelnék ki a roncsot


A Szőke Tisza roncsát 4,8 millió forintért vásárolta meg a Ferro-Totál Kft., amely tavaly óta felszámolás alatt áll. Széles Nikoletta felszámolóbiztos lapunknak elmondta, a hajóroncs nagy része víz alatt van. Bár egyes részeit már megmentették, állami segítséggel szeretnék kiemelni a roncsot a vízből. Nemcsak azért, mert vannak még megmenthető darabok, de azért is, mert a roncs környezetszennyező, és akadályozza a forgalmat a tápéi téli kikötőben.

– Szegényke egy pöccre indult annak idején, majd diszkóhajó lett belőle, aztán hagyták szétrohadni – így beszélt Magyarország legnagyobb folyami gőzöséről, a tápéi téli kikötőben hullámsírba süllyedt Szőke Tiszáról [namelink name="Farkas Judit"]. Az ezer szállal Szegedhez kötődő budapesti nő megmentené az utókornak a Szőke Tisza még fellelhető darabjait, amiket az ország egyetlen Hajózástörténeti Múzeumában mutatna be.


 Magyarország legnagyobb hajózási magángyűjteményét Zebegényben őrzik. A múzeumot Farkas Judit hajóskapitány édesapja, [namelink name="Farkas Vince"] alapította még 1984-ben. Régi szegedi család Farkaséké.


– Az 1879-es nagy árvíz után az őseim alakították meg azt a bizottságot, amely az árvízkárosultaknak segített. A nagymamám, Irányi Ella operaénekes volt a szegedi színházban, édesapámnak birtokai voltak, és övé volt a dorozsmai főtéren a mozi, melyet felgyújtottak a második világháborúban, ami után a család a fővárosba költözött – mesélt családjáról a múzeumtulajdonos, aki azt követően kereste meg szerkesztőségünket, miután olvasta legutóbbi cikkünket a Szőke Tiszáról (Örökségvédelmi szégyen a Szőke Tisza bontása, 2016. március 2.).

 

Az ezredfordulón még turistalátványosság volt, három éve, már alig lehetett ráismerni Szeged egyik ikonjára. Fotók: Karnok Csaba, Segesvári Csaba

Az ezredfordulón még turistalátványosság volt, három éve, már alig lehetett ráismerni Szeged egyik ikonjára. Fotók: Karnok Csaba, Segesvári Csaba

Farkas Vince rajongásig szerette a hajózást, és minden útjáról különböző emléktárgyakkal, kuriózumokkal tért vissza. A hajóskapitány és lánya több évtizedes gyűjtőmunkájának köszönhetően mára kinőtték a zebegényi múzeumot, ami egyben a saját házuk. – A verőcei önkormányzat sietett a segítségemre, 150 millió forintra pályázott a norvég alaphoz egy új múzeum kialakítására.


A pályázatot most bírálják el. Verőcén egy régi épületet alakítanának át, amelynek csak az udvara 2000 négyzetméter. Ez most Zebegényben 360 négyzetméter – mondta Farkas Judit.


 Elmesélte, amikor a Mahartot felszámolták, nagyon sok dolgot selejteztek ki, amit ingyen megkapott a múzeum. Még a szállításban is segítettek nekik, de magánemberek is ingyen ajánlották, ajánlják fel hajózási eszközeiket, emlékeiket a múzeumnak. Farkas Judit így szeretne hozzájutni azokhoz a tárgyakhoz is, amelyeket megmentésre ítélt az örökségvédelem a Szőke Tiszánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!