Szeged és környéke

2010.06.03. 14:22

Szoptatás nyilvánosan - zavaró vagy természetes?

Szeged - Két tábor alakul ki, ha a nyilvános szoptatás szóba kerül: zavaró és illetlen, vagy szükséges és természetes. Önnek mi a véleménye erről?

Kovács Kriszta

- Előfordult, hogy nyilvános helyen kellett megetetnem a kisfiamat, amikor még szoptattam. Ilyenkor félrevonultam az étterem egy csendesebb sarkába, ahol nem voltam szem előtt. Vagy elsétáltam az autóig - emlékezett vissza a pár évvel ezelőtti procedúrára Horváthné Erika. Nem zavarná, ha valaki egy cukrászda teraszán úgy döntene, megszoptatja a gyermekét, de úgy gondolja: az anyukáknak is figyelembe kell venni a többi vendég jelenlétét.

Két táborra oszlanak az emberek a nyilvános szoptatás kérdésében. Az egyik oldal szerint "undorító" ilyesmit nyilvánosan csinálni akkor, amikor más kávézni, enni, fagyizni ül be valahová, a másik oldal pedig támogatja. Szerintük ez a világ legtermészetesebb dolga és bátor az a nő, aki megteszi. Éppen ezért az édesanyák is bizonytalanok: tegyék vagy sem?

- Szerintem nem illik ilyesmit csinálni, én biztosan nem fogom egy kávézó teraszán szoptatni a gyerekemet, miközben más például reggelizik - gondolkodott el a kérdésen Szalai Barbara. Az egyetemista lányhoz hasonlóan gondolja ezt a 23 éves Gergely is: ahogy mondta, hiába "nagy barátja" a női melleknek, ez az intim anya-gyerek szituáció nem tartozik a nyilvánosságra.

Megoszlik a vélemény a nyilvános szoptatásról. Illusztráció: internet

Megoszlik a vélemény a nyilvános szoptatásról.
Illusztráció: internet

- Évente két-három ilyen esettel találkozunk - mondta Mák Tibor, a szegedi Port Royal étterem vezetője. - Ha igénylik, kinyitjuk az anyukáknak a különtermet, ahol egyedül, nyugodt körülmények között meg tudja etetni a kisbabát. De olyan is volt már, hogy az anya kiválasztott egy félreeső helyet és a fal felé fordulva szoptatott - magyarázta. Bár az emberek egyre nyitottabbak, ha ilyesmit észlelnek, kissé zavarba jönnek és inkább nem figyelnek oda.

 

- Fent az emeleten van egy félreeső folyosó, ahová rendszeresen elvonulnak az anyukák szoptatni. Elfordulnak a nyilvánosság elől, így mégis diszkrétebb az egész - árulta el Gyuris László, a szegedi Acappella cukrászda tulajdonosa. Elmondta: előfordult, hogy a teraszon etette meg valaki a babáját - persze nem szóltak rá, de mindenki rácsodálkozott a jelenetre.

Ahogy a képen is látni, már lehet olyan kendőket vásárolni, amivel az édesanya eltakarhatja a kisbabát, miközben eteti - kompromisszumos megoldásként. Az úgynezevett szoptatós kendők körülbelül 8-10 ezer forintba kerülnek, de az interneten találtunk használtat 2500-5500 forintért is. 

Szoptatás a tengeren túl

Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő (Titkárnő, Hepiendek, Mona Lisa mosolya) megbotrénkoztatta az Egyesült Államok polgárait, mikor egy közparkban sétált gyerekével, és egyszeriben megetette valószínűleg igény szerint szoptatott hét hónapos kislányát - közben nem takarta el semmilyen trükkel a mellét a teleobjektívek elől. Mind a hagyományos sajtó, mind az internet hetekig az esemény hatása alatt állt. Maggie Gyllenhaal nem zavartatta magát a felhajtástól. Pár héttel a korábbi "szoptatási incidens" után újra nyilvánosan szoptatott - ezúttal egy kávéház teraszán etette meg Ramonát, miközben barátaival kávézott.

Luke szerint korábban egy istállót vagy barlangot kerestek a nők a szoptatáshoz.
Forrás: YouTube

A Newsweek írása szerint a nyilvános szoptatással az a legnagyobb probléma az Egyesült Államokban, hogy az átlag amerikai a női mellről a szexre gondol, nem az anyatejre, és ezért kényelmetlenül érzi magát, ha szembesül egy csecsemő természetes táplálásával. Miközben háromból két USA-polgár azt gondolja, hogy a szoptatás a legjobb módja egy kisbaba etetésének, egy negyedük azt állítja, kellemetlennek érzi, ha néznie is kell azt. Egy felmérésben, amely az amerikai kormány számára készült, az anyák 45 százaléka azt mondta, kényelmetlennek érezte, amikor szoptatta a gyermekét a parkban, áruházban vagy bevásárlóközpontban.

Állítólag még a MySpace-ről is le kellett szedni gyermeküket szoptató anyák képeit a beérkező panaszok miatt, de a szoptatás világnapja alkalmából egy kismamamagazin címlapjára került "női mell csecsemővel" fotó is sokakat elborzasztott az Egyesült Államokban. Carolyn Maloney parlamenti képviselő pedig törvényjavaslatot nyújtott be a szoptatás támogatására, amelyben a szoptatás védelmét javasolja és az arra külön helyet biztosító vállalkozások adókedvezményhez juttatását. Forrás: internet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!