Szeged és környéke

2019.07.25. 18:45

Szúnyogmentes lett még a Sárga is

Mostanra meglett a látszatja a hetek óta tartó országos szúnyogirtásnak, gyakorlatilag sikerült kiirtani a csípős rovarokat. Szegeden a belvárosban már szinte egyáltalán nincsenek, de a Sárgán is csak elvétve akad egy-kettő. Jövőre viszont már nem szabad a levegőből permetezni.

Suki Zoltán

Az egész országot, azon belül pe­­dig Csongrád megyét is ellepték a szúnyogok az elmúlt hetekben. Minden fórumon panaszkodott mindenki, hogy napnyugta kör­­nyékén és utána gyakorlatilag lehetetlen volt a szabadban tartózkodni, és sokak szerint ke­­vés alkalommal irtották a vérszívókat például Szegeden. Ezt kicsivel több mint egy hónapja írtuk, azóta azonban sokat változott a helyzet, és kiderült, hogy – az összeesküvés-elméletekkel szemben – mégis fújtak ki valamit magukból azok a repülőgépek, amelyeket az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság küldött a város fölé. Ezt egyébként tíz napja tették meg utoljára, és a héten nem is terveznek már irtást. Ezért gondoltuk, hogy szétnézünk a városban és a Sárgán, hogy mennyire volt ha­­tékony az eddigi akció.


A belvárosban a legfeltűnőbb az volt, hogy a vendéglátóhelyek teraszán már sötétedés után se burkolóznak nyakig takaróba az emberek. Végigjártuk szinte az egészet, és tényleg csak néhány szúnyoggal találkoztunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy megnézzük, mi a helyzet a Sárgán. Nem jött be a számításunk, szúnyogot fényképezni ott sem tudtunk, és nem azért, mert rosszkor mentünk.

Napközben egyáltalán nincs és este is alig akad szúnyog Vincze János szerint. FOTÓ: FRANK YVETTE

Napközben egyáltalán nincs és este is alig akad szúnyog Vincze János szerint. FOTÓ: FRANK YVETTE

– Volt egy ember itt, akit Szúnyognak hívtak, de ő már elköltözött – mondta Tölcséres András, aki nyári viseletben sörözött barátaival nyaralójának a kertjében. Ő másfél hónapja költözött ki, és szeptemberig biztosan ma­­rad is. A kezdeti nehézségeket azért elismerte.


– Eleinte nagyon rossz volt, amíg fönt volt a víz, akkor tényleg nem lehetett megmaradni a szabadban. Amióta viszont el­kezdték irtani a rovarokat, már este is lehet kint sütni-főzni vagy éppen sörözni – tette hozzá a férfi.


Kicsivel odébb már Vincze Já­­nossal és feleségével találkoz­tunk, akik a nyaraló körüli munkákat végezték éppen.

– Már rég voltunk lent, de ma eddig egy szúnyog sem csípett meg. Pár héttel ezelőtt viszont tényleg rengeteg volt estefelé, de még nappal is menekülni kellett előlük – mondták.


Szóval most nyugalom van Sze­­geden, legalábbis ami a szú­nyogokat illeti. Viszont nem le­­het tudni, hogy jövőre mi lesz. Most úgy néz ki, hogy az Európai Unióban 2020-tól tiltani fogják a kifejlett szúnyogok elleni légi permetezést. A katasztrófavéde­lem szerint azonban nem kell aggódni, megoldják majd földről az irtást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!