Szeged és környéke

2019.04.19. 00:58

Tovább keresi a méhmérgezés okait a Nébih: bírságra számíthat, aki nem nyilatkozik

Csongrád megye - Még mindig kérdés, mi okozhatta a méhek tavalyi nagy arányú pusztulását.

Bakos András

Tavalyi növényvédelmi munkájukról kér nyilatkozatot a kiválasztott gazdáktól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezekben a napokban. A budapesti központból [namelink name="Jordán László"] igazgató aláírásával elküldött levélből többek között kiderül, hogy aki a felszólításnak a megadott határidőkön belül nem tesz eleget, azt a hatósági ellenőrzés akadályozása miatt 10 ezertől 1 millió forintig terjedő eljárási bírsággal sújthatják, és ezt többször is kiszabhatják.


A növényvédelemmel kapcsolatos információkra azért van szüksége a hatóságnak, mert továbbra is vizsgálja, milyen okai lehettek a 2018 nyarán országszerte tapasztalt méhpusztulásoknak. Az érintett méhészetek 3 kilométeres röpkörzetén belül lévő földek tulajdonosai kapták meg ezt a levelet. Az értesítés részletezi, hogyan kell a //portal.nebih.gov.hu internetcímen behívható oldalon beírni a megfelelő adatokat. Fel kell tüntetni a vetett növény fajtáját, az ahhoz használt csávázószert, a lombtrágyák, növényvédő szerek nevét, alkalmazásuk dózisát, a dózis mértékegységét, a kijuttatás időpontját.


Tavaly decemberben arról számoltunk be, hogy a méhpusztulás egyértelmű okát nem sikerült megállapítani. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettől azt az információt kaptuk, hogy sokféle tényező hatása lehetett, és végül nem derült ki, melyik lehetett a döntő. A vizsgálat legfőbb eredményének a méhészek azt látták, hogy a növényvédelmi hatósággal közvetlenebb lett az egyesület kapcsolata. A pusztulás legfőbb okozójának gondolt neonikotinoid csávázószereket azóta betiltották, idén már soron kívül sem lehetett engedélyt kapni használatukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!