Szeged és környéke

2016.05.23. 10:25

Tzatziki és Mercedes - Parragh László az uniós pénzekről

Még nem vonna le hosszú távú következtetéseket Magyarország gyatra első negyedéves GDP-adatából Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

F. K.

– Továbbra is optimista vagyok, az év végéig 3 százalékkal, vagy akörüli mértékben nőhet Magyarország bruttó hazai terméke – válaszolta [namelink name="Parragh László"] a kamara éves küldöttgyűlése után kérdésünkre. Ismert: a GDP idén az első negyedévben mindössze 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az elemzők ennek a dupláját várták. Görögországgal együtt sereghajtók lettünk az Unióban.


Parragh az európai statisztikai hivatal nemrégiben megjelent adatából még nem vonna le hosszú távú következtetéseket. Szerinte a rossz eredménynek az egyik oka, hogy az autóipar mint húzóágazat nem kapott elegendő megrendelést. Közrejátszott az is, hogy kevesebb uniós pénz érkezett az országba. A gazdasági növekedés egészen tavaly év végéig az EU-pénzek gyors lehívásának volt köszönhető, így maradt 3 százalék felett a bővülés üteme 2015 utolsó negyedévében.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmagyarázta: lassú az a folyamat, mire az új pályázatok kiírása után a vállalkozások eljutnak a tervezésig, a tenderek beadásáig és a pályázatok elbírálásáig. – Túlzott optimizmus volt azt hinni, hogy ez gyors folyamat, és nagyon rövid idő alatt megérkeznek a pénzek: szerintem az uniós források lehívása még jövőre is probléma lesz – mondta.


Jó-e, hogy egy gazdaság, valamint a növekedés ennyire az EU-s forrásoktól függ? Az Unió sajátos helyzetet teremt Parragh szerint. Mivel az egyik oldalon különböző technikákkal pénzt szív el a fejletlenebb országoktól, vissza is ad a felzárkóztatási, támogatási alapokból. Az Unió fizet Magyarországnak azért, hogy az tagja az EU-nak, úgy véli, ez a mechanizmus 2020 után is fennmarad. Parragh mondott egy példát arra, miért kell az Uniónak támogatnia például az olyan „perifériaországokat", mint amilyen Görögország, ahol alacsony a termelékenység. Németország az autóiparban sikeres és versenyképes, Görögország pedig a turizmusban. De el lehet-e adni annyi tzatzikit, hogy abból egy Mercedest lehessen vásárolni? – kérdezte.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!