Újabb figyelemreméltó ház tűnt el a szegedi városképből

Szeged - Annak ellenére, hogy viszonylag sok helyi védelem alatt álló értékes épületet óv meg Szeged, időről időre figyelemreméltó házak tűnnek el a városképről. Mint legutóbb az újszegedi Korondi-villa, amely nem először kavar vihart.

A földdel tette egyenlővé új tulajdonosa a dél-újszegedi villasor utolsó darabját a Korondi utca 7. szám alatt. Az orvosi rendelő melletti lakóház – Bátyai Gitta készülő helytörténeti kötetének adatai szerint – a hajdani Gyömbér-féle rózsakert telkén épült. A harmincas években tisztviselők villáit húzták fel ott, ám a hetvenes években az akkori tanács a bontásáról határozott, a lakóknak a szomszédos panelházakban adtak helyette cserelakást. A rombolás nagy port vert fel akkoriban, tévériport is foglalkozott vele, sőt többen belehaltak patinás épületük elvesztésébe.

Ez az egyetlen ház maradt talpon, itt működött a kezdet kezdetén a magyar televízió körzeti stúdiója. Annak ellenére, hogy az újszegedieknek és a helyi civil szervezeteknek voltak elképzelései a házzal kapcsolatban, nem sikerült helyi védettséget szerezni rá. Az elmúlt télen élőlánccal tiltakoztak a közgyűlés határozata ellen, a város mégis eladta az ingatlant. Az árverésen 35 millió forintért jutott hozzá Fülöp Péter vállalkozó, de ő azt mondja, már továbbadta. Most bontják. Méteres falait alig bírták szétverni a munkások, de ők úgy tudják, azért kellett szétverni, mert életveszélyessé vált. A környék lakói szerint nemsokára négy-ötemeletes társasházat emelnek a helyén.

Segít a város

A helyi védelem amellett, hogy presztízsnövelő intézkedés, kötöttséget is jelent. Ezért az önkormányzat negyedik éve pályázaton támogatja a védett épületek városképi részének megóvását. A költségek felére lehet pályázni. Eddig tizenegy épületre adtak pénzt, idén hat igénylés érkezett, a keret 15 millió forint.

A Korondi utcai villához hasonlóan nem volt védett és négy éve lebontották Bálint Sándor szülőházát az alsóvárosi Pálfy utcában. Védett, ezért az új lakó, a szerzői jogvédő helyi irodája „csak” a garázst távolíthatta el Szent-Györgyi Albert egykori újszegedi villája mellől. És még sorolhatnánk a példákat. Igaz az is – összevetve más hazai nagyvárosokkal –, hogy Szeged jóval több városképi jelentőségi épületét védi helyi rendelettel.

Három éve a szegedi önkormányzat megbízást adott az egész város felmérésére. Az építészek szemléje nemrégiben lezárult, kétezer ingatlant javasoltak helyi egyedi oltalom alá venni. A tervtanács szűkítette a listát 598-ra; ez – mint Sz. Fehér Éva városi főépítész elmondta – már csak a képviselő-testület jóváhagyására vár. Persze nem egy falatban terjesztik a közgyűlés elé az összeset, hanem városrészenként haladnak. Ez örök lebontási és változtatási tilalmat jelent. Aki pedig mégis bővítene, felújítana valamit egy ilyen épületen, annak mindent engedélyeztetni kell a városnál.

A Bálint Sándor-ház már nem „élhette meg” a lajstromozást, a Korondi-villa pedig nem is szerepelt a javaslatok között. Talán a városi döntéssel még több épített érték megmenekül; nem jár úgy, mint a harminc éve készült listán szereplő kétszáz szegedi napsugaras ház, amelyek közül a három éve tartott szemle mindössze hetvenet talált. Közülük idén tavasszal huszonegyet vett helyi védettségű lajstromba a közgyűlés.

Rendhagyó módon kérte meg szerelme kezét a rendőr (videó)
Kollégái segítségét kérte az akcióhoz.
Az USA az elmúlt 25 év legnagyobb hadgyakorlatára készül Európában
37 ezer katonát mozgósítanak majd, tíz európai ország részvételével.
Ezekre figyeljen, ha csomagot küld karácsonyra!
Néhány dolgot érdemes megfogadni, hogy épségben érkezzen meg az ajándék.
Az Európai Bizottság halasztást kért a kisebbségek ügyében
Több mint 1 millió ember írta alá a kezdeményezést, amely célja, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek védelme a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kapjon.
Okostelefonra készített úti segédlettel próbálkoznak a migránsok
Térképeket és videókat is kapnak.
Két Netflix-film gyűjtötte a legtöbb jelölést a díjra
Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza és a Noah Baumbach Házassági történet című drámája.