Szeged és környéke

2007.09.06. 16:19

Újabb figyelemreméltó ház tűnt el a szegedi városképből

Szeged - Annak ellenére, hogy viszonylag sok helyi védelem alatt álló értékes épületet óv meg Szeged, időről időre figyelemreméltó házak tűnnek el a városképről. Mint legutóbb az újszegedi Korondi-villa, amely nem először kavar vihart.

Dombai Tünde

A földdel tette egyenlővé új tulajdonosa a dél-újszegedi villasor utolsó darabját a Korondi utca 7. szám alatt. Az orvosi rendelő melletti lakóház – Bátyai Gitta készülő helytörténeti kötetének adatai szerint – a hajdani Gyömbér-féle rózsakert telkén épült. A harmincas években tisztviselők villáit húzták fel ott, ám a hetvenes években az akkori tanács a bontásáról határozott, a lakóknak a szomszédos panelházakban adtak helyette cserelakást. A rombolás nagy port vert fel akkoriban, tévériport is foglalkozott vele, sőt többen belehaltak patinás épületük elvesztésébe.

Ez az egyetlen ház maradt talpon, itt működött a kezdet kezdetén a magyar televízió körzeti stúdiója. Annak ellenére, hogy az újszegedieknek és a helyi civil szervezeteknek voltak elképzelései a házzal kapcsolatban, nem sikerült helyi védettséget szerezni rá. Az elmúlt télen élőlánccal tiltakoztak a közgyűlés határozata ellen, a város mégis eladta az ingatlant. Az árverésen 35 millió forintért jutott hozzá Fülöp Péter vállalkozó, de ő azt mondja, már továbbadta. Most bontják. Méteres falait alig bírták szétverni a munkások, de ők úgy tudják, azért kellett szétverni, mert életveszélyessé vált. A környék lakói szerint nemsokára négy-ötemeletes társasházat emelnek a helyén.

Segít a város

A helyi védelem amellett, hogy presztízsnövelő intézkedés, kötöttséget is jelent. Ezért az önkormányzat negyedik éve pályázaton támogatja a védett épületek városképi részének megóvását. A költségek felére lehet pályázni. Eddig tizenegy épületre adtak pénzt, idén hat igénylés érkezett, a keret 15 millió forint.A Korondi utcai villához hasonlóan nem volt védett és négy éve lebontották Bálint Sándor szülőházát az alsóvárosi Pálfy utcában. Védett, ezért az új lakó, a szerzői jogvédő helyi irodája „csak" a garázst távolíthatta el Szent-Györgyi Albert egykori újszegedi villája mellől. És még sorolhatnánk a példákat. Igaz az is – összevetve más hazai nagyvárosokkal –, hogy Szeged jóval több városképi jelentőségi épületét védi helyi rendelettel.

Három éve a szegedi önkormányzat megbízást adott az egész város felmérésére. Az építészek szemléje nemrégiben lezárult, kétezer ingatlant javasoltak helyi egyedi oltalom alá venni. A tervtanács szűkítette a listát 598-ra; ez – mint Sz. Fehér Éva városi főépítész elmondta – már csak a képviselő-testület jóváhagyására vár. Persze nem egy falatban terjesztik a közgyűlés elé az összeset, hanem városrészenként haladnak. Ez örök lebontási és változtatási tilalmat jelent. Aki pedig mégis bővítene, felújítana valamit egy ilyen épületen, annak mindent engedélyeztetni kell a városnál.

A Bálint Sándor-ház már nem „élhette meg" a lajstromozást, a Korondi-villa pedig nem is szerepelt a javaslatok között. Talán a városi döntéssel még több épített érték megmenekül; nem jár úgy, mint a harminc éve készült listán szereplő kétszáz szegedi napsugaras ház, amelyek közül a három éve tartott szemle mindössze hetvenet talált. Közülük idén tavasszal huszonegyet vett helyi védettségű lajstromba a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!