Szeged és környéke

2008.04.11. 22:23

Uri Gellert kapott 17 éve a szegedi Farkas Helga-ügy

Címkék#Szeged

Szeged - A jelenleg A kiválasztott című műsorban szereplő világhírű parafenomén 17 éve megpróbálta felkutatni az 1991. június 27-én elrabolt szegedi diákot, Farkas Helgát. Bár nem járt eredménnyel, az apa nem bánta meg a segítségkérést.

Oláh Zoltán

Uri Geller Angliából nyolc hétre Magyarországra költözött – a TV 2 A kiválasztott című műsorában szeretné megtalálni az utódját. A világhírű parafenomén 17 éve „nyomozott" egy magyar bűncselekményben is, megpróbálta felkutatni az 1991. június 27-én elrabolt szegedi diákot, Farkas Helgát. A lány édesapja, Farkas Imre azt mondta, bízott Uri Gellerben, és nem bánta meg, hogy akkor segítséget kért tőle.

– Máig tartjuk a kapcsolatot. Bár ritkán beszélgetünk, és még annál is ritkábban találkozunk, mégis kijelenthetem, hogy 17 éve jó barátok vagyunk, kölcsönösen tiszteljük egymást. Az esküvőjére Magyarországról csak engem hívott meg – mondta Farkas Imre, aki lánya, a 17 éves Helga elrablása után néhány hónappal Uri Gellert, a világhírű parafenomént kérte meg, hogy segítsen felkutatni és megtalálni a gyermekét.

Farkas Helgát 1991. június 27-én este, Orosháza és Szeged között rabolták el.

Suttogó rabló

A tettesek néhány órával később telefonáltak a lány Szegeden élő szüleinek: egy férfi suttogva mondta Farkas Imrénének, hogy ne várják haza Helgát, mert elrabolták, és 500 ezer márkát (akkori árfolyamon számolva 25 millió forintot) kérnek a szabadon bocsátásáért. A telefonáló figyelmeztette Farkasnét, hogy ne szóljanak a rendőrségnek. A szegedi Deák Ferenc Gimnázium akkori diákjának az autóját másnap megtalálták az algyői Tisza-híd melletti szervizúton.

Az emberrablók június 27-e és 30-a között még tizenháromszor telefonáltak. Többször megállapodtak a pénz és a lány „kicserélésében", ám a találkozó mindannyiszor kudarcba fulladt. Helga elrablói június 30-án este telefonáltak utoljára, ezután megszakadt a kapcsolat a lány fogvatartói és a család között. Soha többé nem jelentkeztek.

Farkas Imre 17 éve és ma: azt mondja, nincs esély, hogy elrabolt lánya élve előkerüljön. Fotó: DM/DV

Farkas Imre 17 éve és ma: azt mondja, nincs esély, hogy elrabolt lánya élve előkerüljön.
Fotó: DM/DV

Több ezer bejelentés

A rendőrség kezdetben nem nagyon vette komolyan az emberrablást, nem hitték, hogy ilyen bűncselekmény Magyarországon megtörténhet. Sokáig biztatták is a szülőket, hogy az egyébként az egész országot foglalkoztató ügy magától megoldódik, Farkas Helga napokon belül előkerül, hazasétál.

A nyomozás évekig tartott, és rengeteg pénzbe került. A nyomozók több ezer bejelentést megvizsgáltak, több száz tanút kihallgattak, ám sokáig nem tudták alátámasztani, hogy kik rabolták el a negyedikes gimnazistát.

A Farkas család felkérésére Uri Geller, az Angliában élő világhírű parafenomén is Magyarországra utazott, és megpróbálta megoldani az ügyet. „Részeredményeket" elért, de neki sem sikerült megoldania a rejtélyt.

A szegedi Deák-gimnázium diáklánya, Farkas Helga 1991-ben. Fotó: DM/DV

A szegedi Deák-gimnázium diáklánya, Farkas Helga 1991-ben.
Fotó: DM/DV

Utolsó szalmaszál

– Hatvanezer dollárt fizettünk Uri Gellernek, akit azért kerestünk meg, mert nem sokkal korábban Angliában megoldott egy hasonló ügyet. Amikor megérkezett, kislányunk elrablása óta már hónapok teltek el. Mi nem akartuk tétlenül megvárni, hogy hátha történik valami. Minden szalmaszálba belekapaszkodtunk, benne is bíztunk. Sajnos nekünk nem tudott segíteni – emlékezett vissza az előzményekre Farkas Imre.

Helga apja elmondta, hogy 1991-ben Ferihegyről útban Szeged felé megkérdezte Uri Gellertől, tényleg különleges képességek birtokában van-e, vagy csak szerencséje volt. A parafenomén azt válaszolta, hogy erről meggyőződhet: néhány kilométer múlva az autópálya melletti földúton látni fognak egy velük szembe jövő lovas kocsit, a lovak szürkék, a kocsis kalapot visel. Néhány perc múlva felbukkant a lovas kocsi a szürke lovakkal és a kalapos kocsissal. Ez meggyőzte Farkas Imrét.

– Egy percre sem adtuk fel, mai napig nyomozunk. 1991. június 27-e óta mindent elkövetünk, hogy Helgát élve vagy halva megtaláljuk. Arra szerintem már nincs esély, hogy élve előkerülhet, bár az édesanyja érthetően még mindig bízik benne – mondta Farkas Imre. – Az a célom, hogy a tetteseket gyilkosság miatt is elítéljék!

Uri Geller: A bennünk lévő energiát megtanultam erővé összegyűjteni. Fotó: TV 2

Uri Geller: A bennünk lévő energiát megtanultam erővé összegyűjteni. Fotó: TV 2
Ítélet

A rendőrség közvetett bizonyítékok alapján bizonyítottnak vélte, hogy Farkas Helgát két régi orosházi ismerőse, Cs. József és J. Benedek rabolta el, ők tartották fogva a lányt egy orosházi garázsban, és ők követeltek 500 ezer márkát a családtól. Arra, hogy Farkas Helga meghalt, máig nincs bizonyíték. J.-t 1995-ben megölték. A Legfelsőbb Bíróság nyolc éve bizonyítottnak látta, hogy Cs. bűntársával, J.-vel rabolta el Farkas Helgát. Az, hogy utána mi történt a lánnyal, hogy megölték-e, nem tudták rájuk bizonyítani. Cs.-t tíz év fegyházbüntetésre ítélték, két éve kedvezménnyel kiszabadult.

Családtörténet 1991-től

A Farkas házaspár Helga elrablása után nem sokkal elvált. Farkas Imréné továbbra is Szegeden él, egy belvárosi vendéglátóhely üzletvezetője. Farkas Imre a Balaton déli partjára költözött, és ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó céget alapított. Helga húga, Kinga a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. A két szülő nem adta fel, a lányukat mindketten szeretnék megtalálni. Ebben segít nekik az a nyomozó, aki Farkas Helga elrablása után egy évig éjjel-nappal a család „közelében" volt. Palatinus Gábor máig nem tudta megemészteni, hogy a Farkas Helga-ügy nem oldódott meg, a nyugdíjas rendőrtiszt még mindig nyomoz, és azt mondta, „a tettesek nyaka körül szorul a hurok".

A kiválasztó

„4 éves koromban kezdődött. Hihetetlen, evés közben a kanál egyszerűen eltörött a kezemben. Ahogy nőttem, ez az erő egyre jobban körvonalazódott bennem. A Geller-effektus első igazi megjelenése több mint 30 éve történt a kamerán keresztül a BBC-ben. Akkor a tv-t nézők kanalai elgörbültek, a rég nem járt órák elindultak. Pillanatokon belül szétesett a BBC telefonrendszere, annyian telefonáltak. Később értettem meg, hogy mi történt. Azt hittem, hogy én küldöm az erőt a kamerán keresztül az emberek felé. De nem. Én itt csak a ravasz voltam a fegyveren, katalizátorként működtem. Összegyűjtöttem az emberekben lévő energiát, erőt. A legtöbben persze csalással vádolnak, mondván, biztos valamilyen bűvésztrükköt alkalmazok. A kezemmel kémiai úton puhítom meg a kanalat és így tovább. A magyarázat nagyon egyszerű: van egy bennünk lévő energia, én megtanultam, hogyan lehet ezt erővé összegyűjteni. A kanálhajlítás nem lényeges, az csak egy történet, ami híressé tett" – mondta Uri Geller. Aztán 2007-ben interjút adott a Magische Welt című lapnak: „Többé nem állítom, hogy természetfeletti erőm van. Szórakoztató művész vagyok. Jó show-t akarok csinálni."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!