Szeged és környéke

2009.05.17. 23:27

Vettel: Olyan a Hungaroring, mint a Miki egér

Szeged - A Forma–1 történetének legifjabb futamgyőztese, Sebastian Vettel (képünkön) volt a szegedi utcai parádé egyik sztárvendége. A Red Bull Racing 21 éves pilótájával a repülőtértől a Dóm térig, az autóban készítettünk exkluzív interjút.

R. Tóth Gábor

A Red Bull magánrepülőjével érkezett Zürichből a szegedi reptérre tegnap 11 óra 30 perckor [namelink name="Sebastian Vettel"] és Sebastien Buemi. Előbbivel a Dóm térre menet, az autóban készíthettünk exkluzív interjút – bár Vettel néhány percre feltartotta a konvojt, mert elsőként a szegedi reptér mosdójára volt kíváncsi.

– Általában elintézzük a dolgunkat, mielőtt beugrunk az autóba, nekem még nem kellett verseny közben pisilnem. De ha vészhelyzet van, nem tehetsz mást, elengeded – árulta el a Forma–1 történetének legifjabb futamgyőztese. A 21 éves német autóversenyző sűrűn tekintgetett ki az autóból. – Tényleg a napfény városa Szeged? Értem, hogy miért, nagyon szép idő van, és Szeged is gyönyörű. Azt hittem, Magyarországon csak Budapest olyan szép – mondta. Elismerte: rengeteg időt tölt utazással, a hónap felét biztosan. De szabadidejében is relaxál, fejben készül a következő versenyre.


Sebastian Vettel a Hungaroringet is kedveli, itt debütált a Toro Rosso volánja mögött, még 2007-ben. – Kicsi, de trükkös pálya, olyan, mint a Miki egér. Mindig sokan kíváncsiak a versenyre, remek a hangulat – fogalmazott a pilóta, aki egyébként fél az egerektől. Vettel rendkívül babonás is: másik utat választ, ha áthalad előtte egy fekete macska.

Szerencsére a Dóm térig nem találkoztunk eggyel sem, így a pilóta birtokba vehette az utcai versenypályát, amely „mindig nagyon nehéz, hiszen közel vannak hozzád az emberek, óvatosnak kell lenned, de produkálnod kell a show-t".

Vettel ezzel sem marad adós – gyorsan a német sajtó kedvence lett, megírták róla, hogy mindig női nevet ad autóinak: így tavaly Julie-t, idén Kate-et „hajtotta". A Welt magazin szerint másfél millió dollárt keres évente. Az egyetlen pilóta a Forma–1-ben, akinek nincs menedzsere. Elnevezték az „új Schumachernek" is, ám a rendkívül szerény Sebastian ezt azzal hárítja el: óvatosan kell bánni az összehasonlítással. – Egyelőre csak az a közös bennünk, hogy mindketten németek vagyunk. Inspirál engem, sokat tanulok tőle, de meg kell találnom a saját utam – vallja.

Öt futam után harmadik a pilóták versenyében, 23 ponttal. Esélyes-e a végső győzelemre? – Hosszú az út, amíg az álom megvalósul. Nagyon jó az autónk. Keményen küzdünk, hogy még gyorsabbak legyünk – mondta diplomatikusan Szegeden.

Esőember

Vettel egy német kisvárosban, a 25 ezer lakosú Heppenheimben született 1987-ben. Hétéves kora óta aktív a motorsportban, gokarttal például junior Európa-bajnok lett. 2003-ban váltott Formula-autókra. A 2006-os Török Nagydíj szabadedzésén, a BMW Sauber tesztpilótájaként debütált a Forma–1-ben. A 2008-as Olasz Nagydíjat zuhogó esőben, több mint 10 másodperces előnnyel nyerte, ezzel a Forma–1 történetének legfiatalabb futamgyőztese lett, 21 évesen és 74 naposan. Idén a kínai versenyen győzött, szintén esőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!