Szeged és környéke

2009.06.17. 23:42

Visszabérlik az elúszott lakást

Szeged - Ősztől megvásárolhatnák a bedőlt lakáshitelesek ingatlanait az önkormányzatok, amit a korábbi tulajdonosok visszabérelhetnének. Ezzel elkerülhető lenne, hogy a bankok eladják a fejük fölül a lakást. Sok kérdés azonban nyitott. Az egyik: miből vásárolnának az önkormányzatok?

Munkatársainktól

A kormány tervei szerint a helyi önkormányzatok szeptembertől elővásárlási jogot kapnak azokra a lakásokra, amelyek hiteleit a tulajdonosok nem tudják fizetni. A megvett lakásokban továbbra is a korábbi tulajdonosok laknak, visszabérlik azt. Majd, ha jobb anyagi helyzetbe kerülnek, vissza is vásárolhatják. Így elkerülhető, hogy a hitelező bank a fizetésképtelen tulajdonos feje fölül eladja a lakást.

– Úgy látom, ez a javaslat egyöntetű politikai döntés volt, mivel mindegyik parlamenti frakció támogatta. A szegedi önkormányzattól nem kértek előzetesen információt arról, hogyan tudjuk kezelni ezt a feladatot. Egyelőre nem tudjuk például, milyen szempontok alapján döntsünk arról, kinek a lakását vásároljuk meg. Ha a jogszabály önkormányzati hatáskörbe utalja a döntéseket, akkor ehhez külön eljárási rendet, mérlegelési szempontrendszert kell kidolgoznunk – kommentálta a kormány terveit Szentgyörgyi Pál.

Nem tudni, hányan lehetnek, akiket lakásuk elárverezése fenyeget. Fotó: Schmidt Andrea

Nem tudni, hányan lehetnek, akiket lakásuk elárverezése fenyeget.
Fotó: Schmidt Andrea

Szeged gazdasági alpolgármesterének egyelőre becslése sincs arról, hány család lehet a városban, akiket lakásuk elárverezése fenyeget. Így azt sem tudják, mennyibe kerülne a nehéz helyzetbe került adósok kivásárlása. A város erre fordítható forrásai szűkösek. Szóba jöhet az egyik, összesen 150 milliós önkormányzati keret egy részének – nagyjából 30-40 millió forintnak – a felhasználása, amit a fiatal házasok új lakás vásárlásához vehetnek igénybe. Ez azonban vélhetően csak töredéke lenne a kellő összegnek. Az eladott bérlakásokból befolyó összeget – több mint 2 milliárd forintot – az uniós fejlesztések önrészéhez kívánják felhasználni, nem lakásvásárlásra.

Szegeden 4600 maradt

Szegeden korábban 5200 bérlakást tartottak nyilván, jelenleg nagyjából 4600 van belőlük. Nemrégiben a belvárosi bérlakások is megvásárolhatóvá váltak: a benne élő bérlők vehetik meg azokat. Eddig az 1200 belvárosi bérlakásból 400 kelt el – közölte Szentgyörgyi. Emellett építtettek 120 új bérlakást, 50-et pedig megvettek és felújítottak.

Számolnak Szentesen, Csongrádon, és Makón is

Szirbik Imre szentesi polgármester azt mondja, egyelőre gondolkodnak és számolnak, mibe kerülne a lakáshitelesek kivásárlása. Az önkormányzatnak erre nincs forrása, de ha a célra hitelt vennének föl, szerinte annak törlesztésére a lakbérből befolyó összeg nem lenne elég. Bedő Tamás csongrádi polgármester szerint jó szándékú a kormány ötlete, de azt szerinte is csak hitelfelvétellel tudnák kivitelezni. Makó első embere, Buzás Péter azt mondja, már másfél hónapja egyeztettek a bankok helyi vezetőivel az embereknek nyújtható segítségről. Az egyik javaslat éppen a bedőlt lakáshitelesek ingatlanainak megvásárlása volt. Buzás szerint a városnak segíteni kell a válságkezelésben, és ha ehhez az MFB-től alacsony kamatú hitelt kapnak, illetve nem szorulnak nagy tömegek Makón erre, megveszik a fizetésképtelen hiteltörlesztők lakásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!