Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Húsz éve tűnt el Farkas Helga

Szeged – 1991. június 27-én egy akkor 18 éves szegedi lány Farkas Helga Orosházáról indult Szegedre. Sosem ért oda, útközben elrabolták, máig nem lehet tudni, pontosan mi történt vele. Egyik elrablója börtönbe is került, azóta kiszabadult, egy másikat megöltek, de könnyen lehet, az igazságra sosem derül fény. Összeállításunk lapunk archívuma alapján készült.
„A 18 éves szegedi Farkas Helgának nyoma veszett. Kocsija, mellyel június 27-én este Orosházáról Szegedre indult, s az 500 ezer márkát követelő suttogó telefonhang volt az az első két nyom, amelyen a nyomozók a rejtély felderítésébe kezdtek. A gépkocsit nem Farkas Helga vezette oda, ahol megtalálták. Erre utalnak azok az ujjlenyomatok és hajszálak, amelyeket a tűzpiros kétszemélyes luxuskocsiban találtak. Az út mentén alapos kutatást végeztek, ötezer rendőrségi segélykérő felhívást postáztak Orosházától Vásárhelyen át Szegedig" – írtuk 1991-ben.

Azóta számos riport, interjú született az üggyel kapcsolatban, ezekből válogattunk szerkesztőségünk archívuma segítségével.

* * *

Farkas Helga-per: elítélt és védő újra kezdené

A Farkas Helga perben közvetett bizonyítékok alapján jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélt Csapó József ügyvédje, Jován László perújrafelvételt kezdeményez. A Legfelsőbb Bíróság a 2000-ben meghozott ítélet indoklásában bizonyítottnak látta, hogy 11 éve Csapó és Juhász Benedek rabolta el az akkor 18 éves Farkas Helgát, és ők kértek 500 ezer márkát a szegedi diáklány szabadon bocsátásáért, aminek megalapozottságát Jován most megkérdőjelezi. Az ügyet jól ismerők szerint nincsenek olyan adatok, amelyek az új eljárás megindítását indokolnák, nem is hiszik, hogy a Legfelsőbb Bíróság helyt ad a kezdeményezésnek, hacsak nem bukkan fel Farkas Helga, vagy az ügyben eddig nem ismert újabb szereplő, amit nem hisznek. Helga apja döbbenetesnek nevezte, hogy az ügyvéd saját maga reklámozására használja a 11 éve történt tragédiát.
(2002 márciusa)

* * *

Palatinus Gábort 12 év után sem engedte el a rejtélyes bűncselekmény

Könyvet ír Farkas Helga elrablásáról az a rendőrtiszt, aki a bűncselekmény első pillanatától több mint egy évig szinte együtt élt a Farkas-családdal. Hogy miért éppen most, több mint tizenkét évvel avatja be a nyilvánosságot az egész országot évekig foglalkoztató történetet részleteibe Palatinus Gábor, az kiderül a könyvből.
(2003 novembere)* * *

Kiszabadult a Farkas Helga-ügyben elítélt Jokó

Kiszabadult a Farkas Helga-ügyben hat éve tíz év fegyházbüntetésre ítélt Cs. József. A férfit „személyi szabadság korlátozásában" és zsarolásban mondták ki bűnösnek. Magyarországon akkor még a Btk. nem „ismerte" az emberrablást.
(2006. augusztus 19.)

* * *

Folytatódik Farkas Helga keresése

Egyelőre bizonytalan, mikor kezdheti meg a 15 éve elrabolt és valószínűleg meggyilkolt lánya holttestének felkutatását Farkas Imre. Az egyik szóba jöhető helyszín a Szentes melletti pankotai mezőgazdasági társaságé, tulajdonosa azonban egy hónapja nem ad engedélyt a keresésre.
(2006. november 20.)

* * *

17 év után is rejtély Farkas Helga meggyilkolása

A többször életveszélyesen megfenyegetett és megtámadott Juhászné Judit sírva mondta el, hogy agyonlőtt férje néhány hónappal a halála előtt mit mondott el neki a 18 éves, gyönyörű lány, Farkas Helga 17 évvel ezelőtti elrablásáról, megöléséről és a holttest eltüntetéséről.
(2008. július 26.)

* * *

Az ex-nyomozó állítja: Farkas Helgát egy tóba dobták

A máig megoldatlan Farkas Helga-ügy egykori nyomozója, Palatinusz Gábor szerint a lány holtteste a München közeli Starnbergi-tóban nyugszik.
(2010. március 10.)

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. franna28 2012. december 21. 08:25
  „Ha a Farkas csalad valoban ugy gondolja,hogy Helga elrablasanak vannak olasz vonatkozasai vegyek fel a kapcsolatot az Associazione Penelope nevu szervezettel,Elisa Pozza Tasca az elnoke.
  Ez a szevezet kapcsolatot tart fenn az olaszorszagban eltuntek,elraboltak hozzatartozoival, rendkivul jol kiepitett kapcsolataik vannak az olasz es a nemzetkozi hatosagokkal a mediaval es magaval az olasz parlamenttel.Hathatos,lenyegretoro segitseget toluk remelhetnek az ugy olasz osszefuggesei tekinteteben.

  http://www.penelopeitalia.org/contatti/66-direttivo/5-elisa-pozza-tasca.html
  Cell.(00-39) 335.7204449

  sede nazionale: Salita De Crescenzi 30 - 00186 Roma - Tel. 335.7204449

  Remelem valamilyen modon a segitsegukre tudtam lenni.

  Egy masik elerhetoseg:
  http://www.facebook.com/elisa.pozzatasca

  (www.penelopeitalia.org)

  /aki " hallja" adja at/”
 • 41. kojekoje 2012. április 02. 19:11
  „Hát igen, szegény. Nem tehetett semmiről, nem is tudott semmiről, a jövőről álmodozott. Azért ez az ügy nem ilyen egyszerű, habár rég volt, és már el is évült. Meg senki nem is merné bolygatni, hisz senkinek sem hiányzik a családjában hasonló, másrészt a korrupció azóta csak nőtt minden téren.. Annak idején apa nagy vállalkozó volt, azt gondolta a pénz, meg pár ismerős már életbiztosítás, és istenné tesz. Ámde apa egyik partnerét önkényesen nem fizette ki, aki Németországban élt (él), ott volt vállalkozó. Apa azt hitte megteheti ezt és bármit büntetlenül. Sokszor szóltak neki, fizesse meg az üzleti hátralékát, de csak nevetett rajta, Ekkor a német kolléga segítséget kért olasz ismerőseitől, akik intézkedtek, helyi fiúkat találtak, a már akkor is balhés, és helyi CS.J. t, aki vállalta a rablást és ezt követően sokszor szóltak ismét apának, fizesse meg amivel tartozik, nem volt korántsem zsarolási pénz, csak a módszer volt otromba. Ámde apa még idegesebb lett, lármázott, így a lánya nem került haza. Cs.J. nem ölte meg, erre nem volt felhatalmazása, és ez nélkül nem volt bolond, hogy olyant tegyen, amivel a megbízók ellenszenvét váltotta volna ki. A lány tehát maradt zálogként és külföldre került....(talán) még ma is él, mint elrablója(aki nem mindig hallgatott az ügyről), és hasonlóan máshol tartják fogva, mert az apák bűneiért a gyermekeknek kell fizetni, bizonyos helyeken.. de nem biztos, hogy ma már bárki szeretné, ha előkerülne, a korábbi elrablók és megbízóik sem...apa sem ,aki hallgat azóta is és félti a maradék családját, akikkel szinték anno megfenyítették, ha bármit is tesz a jövőben.....hibát hibára halmozott mindenki... nincs happy end.”
 • 40. IVY 2011. június 28. 16:57
  „A szülők is már rég elváltak. Nyilatkozni sem akarnak az ügyről.
  Nem is értem, miért kell ezt még forszírozni?”
 • 39. tulipant 2011. június 28. 12:10
  „En azt nem ertem csak, hogy ha az ugyben emberrablas vadjaval valakit jogerosen eliteltek akkor hogy-hogy nem tudjak hogy mi tortent??????”
 • 38. uborka 2011. június 28. 10:01
  „Amit talán nem tudunk.az apa alföld egyik legnagyobb éjjeli élet haszonvevője volt, a Budapest és környékére akarta rátenni a kezét, ekkor jött a lánya elrablása, talán mostani belügyminiszterünk erről többet tudna mondani,hisz ő az az ember ki az éjszakai maffiózókkal tartotta a kapcsolatot.Egy időben, a lány nagynénjét Orosházán meg folytották. talán erről nem beszél a fáma??Az egész családon ekkor kegyetlen megtorlás következett.Palatinusz úr kizárólag a könyvért irta meg ezeket a dolgokat . ismerem, de rendőrnek is nagyképű beképzelt alak volt. az ő nyomai marhaság úgy ahogy van.Nekem a család rokonom volt, és abban az időben BM dolgozó voltam.Palatinusz ur-nak egy meg élhetési és bizonyitási szándéka volt saját magával, hiszen ő <moderálva> el az egész ügyet a nagyképűsége miatt.Ezért távoznia kellett a BM-től. egy rokon........”
 • 37. nagypappa 2011. június 28. 03:51
  „33. booo 2011.06.27. 19:20

  Egyesek szerint elévült, egyesek szerint nem.
  A lány apukája nem valószínű, hogy "jogkövető lenne" a gyilkossal szemben, önkényesen és azonnal végrehajthatóan visszaállítaná a halálbüntetést.

  Én is így cselekednék a helyében.”
 • 36. kalkutta 2011. június 27. 22:55
  „No, ez is nagy "siker" a rendőröknek! Ennyit ér a rendőrség, ügyészség és a bíróság a magyar pusztán. Bezzeg ha megérintjük a záróvonalat vagy éppen 55-tel megyünk 50 helyett. Akkor nagyon feszesek.
  Bocs ha már valaki írt ilyet.”
 • 35. vidékipolgár 2011. június 27. 20:44
  „26. Smerdis_of_Arshak 2011.06.27. 15:22

  Alább felsoroltam a megoldott ügyeket ! Ezek talán biztonyítottak és elég könnyű esetek: Gyorshajtás, Járdán biciklizés, biztonsági öv, Magyar Gárda...stb.
  Annál kevesebb a vagyon elleni, rablás, garázdaság,erőszakos, főleg ha "speciális csoport" az elkövető.
  Szégyen-gyalázat!”
 • 34. mag 2011. június 27. 19:47
  „SZEGÉNY NYOMOZÓ AKKOR A FARKAS APUKÁT KASZÁLTA AZTÁN MEG ÁT ÁLLT A BÁRO AZ AZ A RADICS ISTVÁN OLDALÁRA ÉS A LOPOTT KOCSIKAT VITTÉK A ZÖLD MEG A RÖSZKEI HATÁRON ÉS AZTÁN TÁVOZNI KELLET . MEG BELSŐ INFÓKAT DOBOT KI . ÉS MOST CSANYTELEKEN LAKIK A TANYÁN .”
 • 33. booo 2011. június 27. 19:20
  „Ha valóban megvan a tettes, miért nem mondja el mi történt? Szerintem elévült már a dolog és a szülők is "megnyugodhatnának", eltemethetnék gyermeküket.
  Az akkor talált ujjlenyomatokat miért nem viszik be a rendszerbe, akár csak a hajszálak DNS-ét.”
 • 32. smalltown 2011. június 27. 18:10
  „szomoru.....:(”
 • 31. billan 2011. június 27. 17:18
  „Ebben a sajnálatos ügyben számomra egyértelműen az édesapa a felelős. Két variáció lehetséges ugyanis:
  a) Az apa kétes ügyletei miatt a lányán keresztül akartak rá nyomást gyakorolni vagy bosszút állni
  b) Véletlenszerűen választották ki a láthatóan (!) jómódú lányt. Tűzpiros kétszemélyes luxuskocsi a 18 éves lánynak???

  Vajon a kedves édesapa utólag elgondolkodott-e? Megérte?”
 • 30. lukrecia 2011. június 27. 17:00
  „Azokkal az anyagokkal, besugohalozattal , egyebekkel ami a nyomozo hatosag rendelkezesere allt azt mondom 95% hogy kideritettem volna az ugyet. !!!”
 • 29. lukrecia 2011. június 27. 16:43
  „Ha bunjeleket tudtak rogziteni az eset utan, kisse erdekes hogy abbol nem tudtak semmi tovabbi eredmenyeket felmutatni, kihozni. Azt hiszem ott az elejen hibak garmadajat kovettek el az illetekesek. Mentsegukre szolgaljon, tokeletes profi akcio eseten csak kulloghatnak az eset utan. Lehet megrendezett az egesz akcio, es egesz masrol van szo , ez a csinos lany sokkal magasabb koroknek kellett , mint amit elprobalnak hitetni a kozvelemennyel.
  Sajnos jomagam is szenvedo alanya vagyok egy trehany , munkanak. Egy nyomozati anyagot tobb verzioban is ellehet kesziteni????
  A legaprobb reszletek is fontosak, A mori gyilkossag eseteben is 3 hatosag bizonyitotta "szakszeruseget"
  no comment”
 • 28. nyomdasz63 2011. június 27. 16:18
  „Egy volt rendőr ismerős mesélte,hogy az ügyben nyomozónak "ráment" az élete,az egészsége...egy idegroncs lett a rengeteg "agyalástól".”
 • 27. deszkás 2011. június 27. 16:13
  „Annak ellenére hogy szilvakékre verette a fater fél Európát.”
 • 26. Smerdis_of_Arshak 2011. június 27. 15:22
  „13. vidékipolgár 2011.06.27. 11:46

  most felsoroltál pár esetet, ahol nem álltak a rendőrök a helyzet magaslatán. most sorold fel a többit is, amikor igen! kiragadsz három esetet és fikázod a nyomozókat? olyan egyszerű meló lehet az, ugye?”
 • 25. jozko 2011. június 27. 15:21
  „Furcsa érdek-szövevény /volt/ ez...
  Jól megkevert kártyákkal.

  A "lehetőségek" hirtelen megugrottak néhány kiválasztott számára.
  Egyidőben viszont a játékszabályok is megkeményedtek.
  A nézeteltérések rendezését nem terelték "jogi útra"

  A kapcsolódó jogászkodás gyakorlatilag csak pótcselekvés volt.
  10 év után ez elég világosan látható....
  Kár, hogy ezért egy fiatal lánynak meg kellett halnia.
  Rajta kívül mást nemigen lehet sajnálni - merthogy többen is tehettek volna ez ellen.
  Sőt, talán meg is előzhették volna.”
 • 24. unknown 2011. június 27. 14:50
  „Úgy gondolom, hogy annak idején rendőrségünk utána nézett annak, hogy a Münchenből telefonáló által megadott furgon rendszám igaz-e, vagy hamis. Ami a gépjármű tulajdonosok alibijét, vagy terhelhetőségét illeti. Vajon Palatinus Gábor ismeri-e ezt a részletet? Ha hamisnak bizonyult az információ, akkor kerülhetett kutyaszorítóba Juhász, s lett könnyítve Csapó büntetése. Ettől félhetett, hogy utoléri vagy a társ részletes vallomása, vagy az igazságszolgáltatás embertől, vagy...”
 • 23. Morpheus_RexXx 2011. június 27. 14:20
  „20. Morpheus_RexXx 2011.06.27. 12:58

  Amíg nincs holtest, addig nincs gyílkosság... le is léphetett a barátjávan a "jó" apucitól... tehát ELTŰNT...

  más: Elég ciki, hogy a dm nem képes kitalálni újat. ezt a közösségi vásárlás dolgot 1 az egyben lenyúlta a bónuszbrigádtól. még az "online shop"-ot is NYÚLTÁK... szánalom... legalább egy kis kreativitás szorúlt volna beléje azoknak akik megcsinálták (mert ki nem ők találták). :)
  A bónuszbrigádot már többször kipróbáltam sokad magammal és megbízhatóak, jók a tapasztalataink. érdemes rájuk keresni. ;)”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Helga-per: elítélt és védő újra kezdené

Szeged - A Farkas Helga perben közvetett bizonyítékok alapján jogerősen tíz év szabadságvesztésre… Tovább olvasom