Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Pang a piac a Szent István téren

Szeged - Nagy reményekkel vágtak bele a piacozásba a kereskedők a szegedi Szent István tér felújítása után, 2007 májusában. Mára a kofák többsége csak hetente egyszer piacozik itt, hétköznaponként a pavilonok többségében is jóval kevesebb a vásárló. A fenntartó a standok befedésével élénkítené a forgalmat.
– Teljesen kész vagyok! – fogadott minket csüggedten Kovács János a Szent István téri piacon. A virágárus, de más kereskedő is panaszkodik: nem találták meg számításukat a tér rekonstrukciója után, 2007. május 23-án megnyílt, nagy hagyományokkal büszkélkedő piacon.

Néhány évvel ezelőtt szerdánként – ami itt piaci napnak számít – a tér már kora reggel az árusok és vásárlók alkudozásától volt hangos. A héten viszont mindössze Berezvai György árult a kereskedőknek fenntartott asztalokon. Őt két éve, a piac nyitásakor a legboldogabb árusnak neveztük lapunkban. Akkor büszkén újságolta, hogy a legjobb helyet sikerült lefoglalnia.

– Csak szerdán és szombaton vagyok kint. Azon gondolkodom, hogy a következő fél évben már én sem veszek ide bérletet – mesélte a férfi.

Magáért beszélő felvétel: se árus, se vevő. Fotó: Segesvári Csaba
Magáért beszélő felvétel: se árus, se vevő.
Fotó: Segesvári Csaba

Kovács Jánostól megtudtuk, hogy tavaly még minden asztalnak volt gazdája, mára viszont jó, ha hárman kiváltották féléves bérletüket, ami 71 ezer forintba kerül.

A Mórakertnek megérte

A mórahalmi székhelyű Mórakert Szövetkezet hisz a Szent István téri piac felvirágzásában. Negyven négyzetméteres pavilonjukat a vásárlók – a piac látogatottságától függetlenül – mindennap felkeresik a friss, minőségi termékért, ám a gazdasági válság óta jobban kiszámolják forintjaikat.

– Az egyik pavilon bérlője már visszaadta az ipart, a másik a megnyitás óta üresen áll, egy harmadikban pedig – az induláshoz képest – új kereskedő próbálkozik. Én havi 80 ezer forint bérleti díjat és a pavilonom rezsijét fizetem, de alig tér be valaki a hétköznapokon. Ezzel szemben a régi piac négy virágárust is el tudott tartani – kesergett a férfi, aki az elmúlt időszakot komoly veszteséggel zárta.

A piac szebbik arcát szombatonként mutatja, de a 24 stand mögött legutóbb is csak 12 kereskedő álldogált. A nagyobb forgatag illúziója: egy-egy kofa ládáival több elárusítóhelyet is elfoglal.

A fenntartó, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója, Pusztai Lajos elmondta, hogy a büfés valóban bezárt, a soha meg nem nyitott pavilonba pedig húsboltot terveznek. Hangsúlyozta: a bérleti díjakon könnyíteni nem tudnak, hiszen a Szent István téri helypénz mindig is olcsóbb volt a Mars térinél.

Olvasóink írták

 • 3. rt0831 2009. március 07. 16:22
  „33 évig jártam és járunk vásárolni erre a piacra.
  Hála kedves Önkormányzatunknak és a Kft-nek sikerült tönkretenni.
  De bízom benne,hogy közösen a környéken élő lakók , idős és fiatal vásárlók örömére,
  visszacsábítsák a piaci árusokat és a kiskereskedőket.
  Vajon mennyibe kerül a városnak az üresen álló pavilonok 2007 májusa óta ?”
 • 2. felháborodott 2009. március 07. 14:11
  „Szerintem az egész förmedvényt úgy ahogy van le kellene bontani és hagyni kellene, hogy legyen egy szép tér ott. Kezdettől fogva látszott, hogy ez egy halott ötlet, mármint, hogy ott piac legyen akkor, amikor a sarki boltban lehet újságot kapni csakúgy, mint a lottózóban. Tudtommal a boltban van zöldség-és gyümölcsárusítás is. Tehát ki is vásárolna ott?”
 • 1. szeged1 2009. március 06. 19:12
  „Nagyon kár volt a szegényebb emberek piacát el venni. A látvány magáért beszél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi milliárdokról

Szeged - milliárd forintot már megnyert, további húszmilliárdra pedig jó eséllyel pályázik a szegedi egyetem különböző kormányzati tendereken. Tovább olvasom