Szegedi Tudományegyetem

2013.01.04. 21:06

1,8 millióba kerül majd a szegedi jogászdiploma

Szeged - Hét szakon nem indul államilag támogatott képzés a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szeptemberben. Aki ezeket a képzéseket választja, akár 200 ezer forintot is fizethet félévenként.

Horváth Attila

Több százezer forintot is fizethetnek félévente a hallgatók az államilag nem támogatott szakokon a felsőoktatási intézményekben – derül ki a felsőoktatási hírportálon, a Felvin elérhető, az intézmények által 2013 szeptemberére meghirdetett képzéseket tartalmazó felsőoktatási felvételi tájékoztatókból.

Tizenhat szakon nem vehető igénybe állami ösztöndíj, ebből az SZTE-n hét található. Az andragógia, a jogász, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, a kommunikáció és médiatudomány, valamint a nemzetközi tanulmányok szak önköltséges szeptembertől.

A szegedi egyetem árai a középmezőnyhöz tartoznak. A jogászképzés itt 176 ezer forintba kerül majd félévente. Ugyanez a legolcsóbb Győrben, ahol 165 ezer, a legdrágább az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ahol 247 ezer forint. Így az ötéves osztatlan jogászképzés Szegeden összesen 1 millió 760 ezért forintba kerül. A kommunikáció és médiatudomány szak Szegeden lesz az egyik legdrágább: 193 ezer forintot kell fizetni egy szemeszterért. Az ELTE-n ugyanez a képzés 150 ezer forint. A csak önköltséges formában induló szakok közül Szegeden a nemzetközi tanulmányok a legdrágább, félévente 209 ezer forintot fizethet a hallgató.

A legkevesebbe a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szak kerül szeptembertől, 132 ezer forintba. Az andragógia (felnőttképzés) szakért 150, a gazdálkodási és menedzsmentért 185, a kereskedelem és marketing szakért 185 ezer forintot kérnek egy félévre. A számok az alapképzésre értendők.

Az idén szeptemberben induló képzésekre február elsejétől március elsejéig lehet jelentkezni. Egy felvételiző legfeljebb öt képzést jelölhet meg. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája – ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik – továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!