Szegedi Tudományegyetem

2013.02.21. 22:51

Újra Csernus Sándor a szegedi Alliance Francaise elnöke

Új idényt nyitott meg a szegedi Alliance Francaise egyesület, amelynek csütörtök esti közgyűlésén ismét dr. Csernus Sándor történészt, a szegedi egyetem bölcsészkari dékánját választották elnöknek.

Panek Sándor

Egyhangú szavazással ismét dr. Csernus Sándor történészt választotta a szegedi Alliance Francaise elnökévé a kulturális egyesület tagsága. A csütörtök esti közgyűlésen az új elnök még régi elnökként beszámolt az egyesület 2012-es évéről, amelyben az Alliance Francaise kulturális programjait, valamint francia nyelvóráit és nyelvvizsgáit emelte ki. Az egyesületben gyermekeknek szóló kurzust is indítottak, és az Alliance továbbra is a nemzetközileg és a magyar állam által is elismert DELF/DALF francia nyelvvizsga dél-alföldi központja maradt.

2012-ben a szegedi Alliance Francaise egyesület programjain közel 19 000 ember vett részt, ebből 8000-en az Armel operafesztiválon és a Szeged Napja Széchenyi téri programján. A márciusi frankofón fesztivál és a francia filmfesztivál tavaly is az egyesület meghatározó programja volt. Az egyesület Dugonics tér 2. szám alatti székházában filmvetítésekkel, gyerekprogramokkal vonzották be a legfiatalabbakat, akiknek nyári tábort is rendeztek.

A szegedi Alliance Francaise történetének 3 elnöke: dr. Némert Jenő, dr. Szénási Éva és dr. Csernus Sándor.

A szegedi Alliance Francaise eddigi történetének három elnöke: dr. Németh Jenő, dr. Szénási Éva és dr. Csernus Sándor.
Ami az Alliance Francaise új évét illeti, dr. Csernus Sándor elnököt kérdeztük, mire számít a következő idényben?

- Az Alliance Francaise szegedi múltja kötelez, hiszen az egyesület már régóta és aktívan jelen van a városban, része van abban, hogy Szegedet már több mint 20 éve a francia kultúrához való közelségéről is ismerik. A nehezebb anyagi körülmények között is az Alliance Francaise megpróbálja folytatni az eddig végzett munkát, és próbál újítani is. A régi partnerekkel új programokat tervezünk, illetve szeretnénk Csongrád megye más városaiban, Hódmezővásárhelyen, Makón, Szentesen aktívabbak lenni. Fontos marad a francia nyelvű oktatás, az új képzési pályázatok, és a Szegedi Tudományegyetem francia nyelvű oktatásban végzett tevékenysége is változatlanul ezer szállal kapcsolódik majd az egyesülethez. Újonnan megválasztott elnökként tehát bizakodva nézek a jövőbe – e nélkül nehéz is lenne bármibe kezdeni.

- Mit emel ki az új idény programjai közül?

- Először is a legközelebbi nagyobb programot: márciusban zajlik a frankofónia hónapja, amikor az ország kulturális központjaiban, így Szegeden is a francia nyelv és művelődés területén bőséggel kínálunk eseményeket. Idén két jelentős évfordulónk is van. Az egyik Denis Diderot-é, akinek 300 éves születési évfordulója lesz októberben, és ezzel együtt sorra érkeznek majd Szegedre a mai francia „enciklopedisták". Számos egyetemi program és kiállítás fókuszában lesz a nagy francia enciklopédiaszerző-gondolkodó.  Albert Camus éve is az idei, akinek 100 éves születési évfordulója lesz. Jól ismerjük Camus elkötelezettségét Magyarország iránt, az 1956-os forradalommal kapcsolatos kiáltványából és nyilatkozataiból. Fontos alkalom, hogy tisztelegjünk munkássága előtt, hiszen a Nobel-díjas író egzisztencializmus egyik legnagyobb alakja volt.

Az Alliance Francaise egyesület a közgyűlésen intézőbizottságot is választott, amelynek tagjai: Cécile Guibé-Bertényi, Lovas Mária, dr. Korom Annamária, dr. Pálfi György, dr. Kruzlics Péter, Bodrogi Attila, Huszár Linda és Katona Ágnes; a számvizsgáló bizottság munkáját pedig dr. Pelle Anita és Sümegi István végzi majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!