Szegedi Tudományegyetem

2013.03.05. 08:17

Csúcstechnológia várja a hallgatókat az SZTE Informatoriumában

Screen Wall, Kütyüfarm, disszeminációs térés high-tech berendezések – ezek a szegedi universitas új egységének hívószavai. A Szent-Györgyi Albert Agorában (Szegora) található, az SZTE által létrehozott Informatorium december 13-án nyílik.

Kiss Timea

A Szent-Györgyi Albert Agora épülete. (Fotó: Gémes Sándor)

A Szent-Györgyi Albert Agora épülete. (Fotó: Gémes Sándor)Gyakorlati hely és kapocs a munkaerőpiachoz

Az SZTE Informatoriuma a Szent-Györgyi Albert Agorán (Szegora) belüli tagintézmény: az egyetem innovációit, illetve azok megtestesülését mutatja be az iparban, vagy a hétköznapi életben, mindemellett az SZTE tudományos műhelyeinek munkáját prezentálja. A laborszintű fejlesztések és az késztermékek ismertetésén túl azonban élő kapcsolatot ápol a munkaerő-piaccal is: az ipari szereplőkkel, azaz cégekkel, vállalkozásokkal együttműködve a piackutatásban, egy tesztprogram lebonyolításában vagy bármilyen asszisztenciában részt tudnak majd venni általa az egyetemisták.

De az Informatóriumon belül is szükség lesz az egyetemi polgárok aktivitására, hiszen szakmai gyakorlat szerzésére is lehetőséget biztosít az intézmény. Ezáltal a jelentkezők testközelben megtapasztalhatják azokat a munkákat, feladatokat, amelyeket az Informatoriumon belül el lehet végezni, s így az egység referenciahelyként fog működni. – Azonban egy recuitment térré is szeretnénk válni – mondta [namelink name="Rózsa Péter"]. - A cégeknek segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy toborzó munkát végezzenek, a tehetséges hallgatók munkáját nyomon követhessék és kiválaszthassák a nekik megfelelő szakembereket – hangsúlyozta az intézmény jelentőségét a hallgatói életben az Informatorium marketing-kommunikációs menedzsere.

Kávét a robottól, telefont a kütyüfarmról

Az egység legfontosabb termét Nagy laboratóriumnak keresztelték el, amely „munkaterületként" fog funkcionálni, ahol a géppark szemináriumok, vagy éppen workshopok rendelkezésére is áll amellett, hogy kisebb konferenciák, előadások tartására ugyanúgy alkalmas. Azonban a rendelkezésre álló infrastruktúrának egy különleges eleme is akad. A Screean Wall, azaz Képernyőfal óriási, száz négyzetméteres felületét három – csúcstechnológiát képviselő – projector fedi le, így magas szintű bemutatók megtartasát teszi lehetővé.

Ugyanez a tér ad otthont a Kütyüfarmnak, vagy Gadget farmnak: - Kézzel fogható berendezéseket értünk „kütyü" alatt, ami az okostelefonoktól kezdve a háztartási eszközökig bármi lehet. Itt ezeket tesztelhetők, kézbe vehetők – interaktív kiállításnak is felfoghatjuk, ahol a legújabb berendezésekkel ismerkedhet az érdeklődő – magyarázta Rózsa Péter.

Ennek a továbbfejlesztett változata lesz megtekinthető és szintén kipróbálható az emeleten, ami az intelligens mintaotthonnak ad helyet a következő évtől. Egy hipermodern „lakás" készül, amelyet a televíziótól a mosogatógépig minden eszközzel felszerelnek, ezáltal alkalmassá válik – akár gasztronómiai - bemutatók tartására is. S mivel bérelhető számítógépes egységek és intelligens tárgyaló egyaránt tartozik az egységhez, az ott dolgozók-tanulók akár kávét is főzethetnek a konyhai robottal.

A jövő "művelődési háza": videókonferenciától a performanszokig

 Disszeminációs tér

Az Informatorium a disszeminációs tér megnevezést viseli, ami még friss fogalom, s egy új kommunikációs eszközt jelent. A tudományos eredmények bemutatását túl itt a közönségkapcsolatok is kiemelt jelentőséget kapnak, ráadásul ez egy szuperintegrált egység, ahol – a már említett – többféle telekommunikációs berendezéssel lehet számolni.
Az Informatorium az egyetem versenyhelyzetét is javítja, hiszen a jövő "művelődési házaként" funkcionál. Újraépítve ezt a fogalmat a jelenlegi igények és tartalmak figyelembe vételével, a Smart Room például intelligens kamerákkal és high-tech hangrendszerrel lett felszerelve, így videó-konferenciák ideális helyszínéül szolgálhat. Ezt biztosítja a legmodernebb hardver és szoftver is, amely segítségével a világ bármely pontjával összeköthető az egység. Így az Informatórium közművelődési funkciót is elláthat: a Cambridge-itől a Snaghai egyetemig „összedughatják" benne fejüket a kutatók vagy a hallgatók, hiszen az SZTE-n folyó szakmai munkához is megfelelő hátteret biztosít. - Amellett, hogy laboratóriumként működik az egység, kommunikációs eszközként is felfogható – sorolta tovább a menedzser az egység rendeltetéseit.

- Ugyanakkor a szegedi egyetem művészeti vonalát is be tudjuk mutatni

Nézze meg a Szegedi Egyetem Magazin 2012. decemberi számát!

Nézze meg a Szegedi Egyetem Magazin 2012. decemberi számát!teljesen új körülmények között: rendhagyó, belvárosi hxper- galériában szintén gondolkodhatnak az érintett tanszékcsoportok. A jövő „művelődési házaként" olyan művészeti performanszokat, vetített tárlatokat tudunk megvalósítani, amelyek nemhogy a városban, de az országban is egyedülállóak – vázolta az intézményben rejlő további lehetőségeket Rózsa Péter. - Mi a közművelődés univerzumában egy előretolt helyőrségként képviseljük a Szegedi Tudományegyetem projectjeit – összegezte az Informatorium szerepét a szakember.

A Szegorában található a Százszorszép Gyermekház is, de - természettudományos vizsgálati területe miatt – az SZTE Informatoriuma az SZBK disszeminációs egységével, illetve egy Informatikatörténeti kiállítással került egy emeletre. A négy intézmény együtt működteti majd a Szent-Györgyi Albert Agorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!